KLJUB OHLAJANJU GOSPODARSTVA: V Luki Koper dosegli zgodovinski rekord

Koper

Luka Koper je po prvih podatkih v lanskem letu ustvarila 224,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je odstotek več kot predlani. Ladijski pretovor pa je bil pet odstotkov nižji kot leta 2018 in se je ustavil pri 22,8 milijona ton, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

Pretovor zabojnikov je lani ostal nespremenjen, pretovor tekočega tovora se je povečal za 12 odstotkov, pretovor sipkega in razsutega tovora je bil 17 odstotkov nižji kot leta 2018, pretovor avtomobilov se je zmanjšal za štiri odstotke, pretovor generalnega tovora pa za 16 odstotkov.

V Luki so izpostavili, da so pri blagovni skupini tekoči tovori dosegli zgodovinski rekord v pretovoru. Rast gre pripisati predvsem ugodnim trendom na področju transporta goriv in zmogljivostim terminala za tekoče tovore, so zapisali.

Druga polovica leta je sicer minila v znamenju ohlajanja gospodarstva, kar je bilo po navedbah Luke Koper opazno predvsem v avtomobilski proizvodnji, industriji elektronike in v proizvodnji železovih izdelkov. Zmanjšanje industrijske proizvodnje se je odrazilo tudi na zmanjšanem pretovoru surovin, polizdelkov, komponent in končnih izdelkov, dodatno pa so k negotovosti prispevale trgovinske vojne in politični nemiri na prekomorskih trgih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija