KLJUB MANJŠINSKI VLADI PRORAČUNA POD STREHO: Minister pravi, da sta usmerjena v povečevanje blaginje vseh ljudi

Slovenija

Proračuna za prihodnji dve leti sta dobra, razvojno in socialno naravnana, usmerjena v povečevanje blaginje vseh ljudi in tudi v skladu s fiskalnim pravilom, je v izjavi po končanem glasovanju v DZ poudaril finančni minister Andrej Bertoncelj. Kot pomembno je izpostavil še potrditev zakona o izvrševanju proračunov, ki je skladen s proračunoma.

Minister je po glasovanju poslancev o proračunih, ki se je po dvodnevni razpravi zavleklo v noč, spomnil na oceno fiskalnega sveta, da sta proračuna za leti 2020 in 2021 skladna s fiskalnim pravilom. Prav tako je zadnja ocena Evropske komisije po njegovih navedbah v tem delu ugodna in nakazuje, da bi lahko Slovenija iz skupine držav, za katere obstajajo tveganja za neskladje z evropskimi proračunskimi pravili, napredovala med pretežno skladne države.

Izpostavil je, da je pri snovanju proračunov med drugim zasledoval proračunskih presežkov in spoštovanje pravila dolga. "Najbolj pomembno pa je, da sta oba proračuna dobra za naše ljudi, naslavljata vse kategorije in vse generacije ter jim povečujeta blaginjo," je dejal Bertoncelj in naštel upokojence, zaposlene ter socialne kategorije. Hkrati pa so, kot je dejal, v danih zmožnostih pripravili proračun, ki je tudi razvojno naravnan.

Sprejetje proračunskih dokumentov je po ministrovih ocenah zelo pomemben korak naprej, "ki ne glede na vse kaže na trdnost koalicije". Proračuna in spremljevalni dokumenti so bili namreč potrjeni z več kot absolutno večino. "Pomembno je, da imamo proračuna in da vlada lahko dela naprej," je dodal.

Verjame tudi, da bo zakon o izvrševanju proračunov ponovno potrjen tudi v primeru veta državnega sveta, pri čemer je pozval k modrosti.

Pri tem zakonu je bilo napeto zaradi zvišanja povprečnine za občine. Odbor DZ za finance jo je namreč občutno zvišal, DZ pa je danes sprejel dopolnilo koalicije, s katerim se znižuje na prvotni vladni predlog. Če tega ne bi storili, je minister pred nekaj dnevi posvaril pred neskladnostjo zakona o izvrševanju proračunov s proračuni in v tem primeru pod vprašaj postavil tudi svojo funkcijo.

Manjšinska koalicija je proračuna in spremljevalne dokumente danes potrdila s pomočjo poslancev opozicijske SNS in obeh poslancev narodnosti, medtem ko so proti glasovali poslanci SDS, Levice in NSi.

DZ je proračun za leto 2021 sprejel z 49 glasovi za, 40 poslancev je bilo proti. Proračun za leto 2020 je sprejel z 49 glasovi za in 41 proti. Za zakon o izvrševanju proračuna je glasovalo 48 poslancev, 41 jih je nasprotovalo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija