KLJUB KRIZI IN OBLJUBAM: Okolje Piran nekaterim podjetjem zaračunalo smetarino za april

Piran

Javno podjetje Okolje Piran je kot prvo med obalnimi komunalnimi podjetji naznanilo, da bo v času razglašene epidemije podjetja s sedežem v občini Piran, ki so zaradi sprejetih vladih ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa prenehala s poslovanjem, oprostilo plačila odvoza komunalnih odpadkov. A kot nas je obvestilo eno izmed podjetij iz piranske občine, obljube niso držali. Kako nerodno situacijo pojasnjujejo v Okolju?

V uredništvu smo pridobili fotografijo položnice za smetarino za april, ki jo je prejelo podjetje s sedežem v občini Piran, ki je v času epidemije koronavirusa zaprto in svoje storitve zaradi razmer s covidom-19 še vedno ne more izvajati. Na Okolje Piran smo se obrnili s prošnjo za pojasnila, zakaj so omenjenemu podjetju, kljub obljubam o oprostitvi plačila odvoza komunalnih odpadkov, zaračunali storitev za mesec april.

Položnica, ki jo je podjetje iz piranske občine, kljub temu, da ni obratovalo, prejelo za mesec april.

Na piranskem komunalnem podjetju so nam potrdili, da so 26. marca sporočili, da ne bodo zaračunavali storitev ravnanja z odpadki podjetjem in samostojnim podjetnikom, ki so morali prenehati z obratovanjem na podlagi vladnega odloka od 16. marca 2020 do preklica. "Vsa podjetja in samostojne podjetnike, ki so zaradi uredbe morali prenehati z obratovanjem, smo obenem pozvali, naj nas o tem obvestijo na elektronski naslov info@okoljepiran.si. Obljubili smo tudi, da bo v primeru napak pri izstavljanju računov, na podlagi pisnega obvestila možen tudi popravek za nazaj," pojasnjujejo na Okolju.

Obvestilo o prenehanju zaračunavanja storitev ravnanja z odpadki podjetjem in samostojnim podjetnikom, ki so morali prenehati z obratovanjem na podlagi vladnega odloka, so, kot pravijo, objavili na svoji spletni strani ter ga poslali sredstvom javnega obveščanja.

Direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič

Položnico po pomoti poslali vsaj 20 subjektom

Kot zatrjujejo, tistim, ki so jih o neobratovanju obvestili, računov ne izdajajo. "Če pa smo ga po pomoti vendarle poslali, nas lahko o tem pisno obvestijo in bomo napako odpravili," pravijo. O takih napakah je komunalno podjetje obvestilo 20 poslovnih subjektov.

V občini Piran je sicer 850 uporabnikov iz dejavnosti, prejeli pa so le 168 obvestil o neobratovanju, so nam pojasnili na Okolju Piran. "Za slednje smo uredili mirovanje plačevanja, za ostale pa tega nismo storili, saj so določeni gostinci dejavnost preusmerili na dostavo hrane. Kljub vladnemu odloku so torej obratovali, a na drugačen način."

Kot pravijo, na terenu spremljajo in preverjajo, katera podjetja so v tem času pričela z delom, preden jim izstavijo položnico. "Večina nam sicer sama vnaprej sporoči pričetek ponovnega obratovanja in si tako zagotovi, da jim redno praznimo posode z odpadki." O ponovnem pričetku poslovanja je Okolje obvestilo 20 uporabnikov.

Na naše vprašanje, ali napako (zaračunano smetarino podjetju, ki ne deluje) odpravijo le, če jih na to opozori posamezno podjetje in ali glede zapiranja oziroma odpiranja podjetij vodijo tudi lastno evidenco, so odgovorili: "V času epidemije smo vodili evidenco za tiste, ki so nas seznanili. Ker ne poznamo trenutnega statusa vseh podjetij in s.p.-jev s sedežem v občini Piran, jih pozivamo, naj nas pisno obvestijo in pisno zavrnejo prejeti račun, če v tem času niso obratovali. Sami ne moremo odpravljati napak, saj za določene poslovne subjekte ne moremo z zagotovostjo vedeti ali so bili aktivni."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  12 .05. 2020 ob  22: 58
Ve se, da vodi podjetje direktor ki ima svojo privat firmo. Pogled v poslovanje bi bilo nujno potrebno. Odpušča dobre delavce(domačine) in zaposli svoje prijatle tako kot je počel v Kopru.
Skrbi, da imajo kosovari vedno dovolj dela. Naj pokaže račun ko kosovari čistijo njegove objekte.

Direktor je privatnik, ki črpa javni denar.

Zato ga Vaše položnice in problemi ne zanimajo.
Ne plačajte, če mislite da imate prav. Itd.... Lp
UG |  12 .05. 2020 ob  21: 24
10
Matej, ne plačaj. Naj ti pošljejo opomin in potem napiši pritožbo.
Matej |  12 .05. 2020 ob  21: 18
Tudi meni, kot fizični osebi, so poslali položnico za odvoz smeti, čeprav mi je bilo z odlokom prepovedano priti v svoje stanovanje v občini Piran . Čista kraja.
UG |  12 .05. 2020 ob  20: 25
Napol resnica. Firme iz Strunjana niso prejele nič.
alfa |  12 .05. 2020 ob  19: 08
ja kaj se cudite saj so jo tudi nam v kp zaracunali..nobena poloznica ni bila zastonj,razen kao elektrika neki malega za 12 e...tako da ja...bolj me muci ce bo dars uposteval drugo leto za vinjeto namesto konc januarja ,da podaljsa za konc marca,saj cirka 2 mesca nismo koristili,,,