KLAVDIJA KUTNAR POSTALA ČETRTA REKTORICA UP: "Univerzo bomo s skupnimi močmi popeljali še višje"

Koper

Na Univerzi na Primorskem so včeraj za rektorico za naslednje štiriletno obdobje izvolili dekanjo koprske fakultete za matematiko Klavdija Kutnar, ki je bila sicer edina kandidatka. Na položaju bo nasledila Dragana Marušiča in postala četrta rektorica univerze.


Klavdija Kutnar je postala nova rektorica primorske univerze. (Foto: Mirella Baruca)

Za Kutnarjevo je glasove oddalo 371 volilnih upravičencev. Rezultate mora potrditi še senat univerze, so sinoči sporočili z Univerze na Primorskem. Bodoča rektorica je po izvolitvi napovedala "trdo delo v kolektivnem duhu" in nadaljnji razvoj "v svet obrnjene pedagoške in raziskovalne inštitucije, ki bo utrdila svoje mesto v globalnem univerzitetnem prostoru". Napovedala je, da bodo univerzo "s skupnimi močmi popeljali še višje".

Kutnarjevo so sicer predlagale tri članice univerze Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Pedagoška fakulteta in Inštitut Andrej Marušič, njeno kandidaturo pa so podprli tudi senati Fakultete za humanistične študije, Fakultete za turistične študije in Fakultete za vede o zdravju.

Kutnarjeva naj bi po načrtih štiriletni mandat nastopila 23. novembra. S tem bo postala četrta v vrsti rektorjev na čelu primorske univerze in druga ženska na tem položaju. Od ustanovitve leta 2003 do 2007 je univerzo najprej vodila Lucija Čok, nasledil jo je Rado Bohinc, zadnja dva mandata pa je rektorski položaj zasedal Dragan Marušič.

Kutnarjeva bo nasledila dosedanjega rektorja Dragana Marušiča. (Foto: Miha Peroša)

Ne glede na strokovno podkovanost jo čakajo številni izzivi, od prostorskih oz. infrastrukturnih vprašanj, kot je dokončanje projekta kampusa Livade, do dialoga s splošno javnostjo, ki je bil načet zaradi sodnih postopkov, ki so zaznamovali aktualno vodstvo univerze, in tudi zaradi sporov, ki so nazadnje vodili do izstopa zdaj že bivše članice univerze, znanstveno-raziskovalnega središča.

Kutnarjeva je sicer v svojem programu izpostavila raziskovalno in pedagoško odličnost. Ob tem je poudarila nujnost še bolj učinkovitega povezovanja z gospodarstvom, predvsem pa okrepitev prednosti, ki jih ima univerza v primerjavi s preostalimi v Sloveniji. Napovedala je še, da se bo zavzela tudi za reševanje prostorske stiske oziroma za zagotavljanje infrastrukturne podpore, s čimer se bodo lahko še izboljšali prostorski pogoji za delo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  24 .05. 2019 ob  18: 29
Zmaga brez protikandidatov je bila res izredno težaka. Kako bi zgledal tek na 100 metrov na olimpijskih igrah z enim tekačem? Kaj bi mu dali zlato medaljo kar brez da teče, ali kako?