KJE V ITALIJI JE ŽIVLJENJE NAJDRAŽJE? Trst na presenetljivo visokem mestu

Trst

Kje v Italiji je življenje najdražje? In kje najcenejše? Da je za bivanje v italijanski prestolnici mode, Milanu, treba globoko poseči v žep, ni nič presenetljivega, pa bi rekli, da je tako tudi v prestolnici Furlanije - Julijske krajine? Trst se je presenetljivo znašel na tretjem mestu raziskave o višini življenjskih stroškov v italijanskim mestih.

Raziskava Codaconsa je primerjala cene in tarife storitev in izdelkov, od sadja in zelenjave do zobozdravstvenih in frizerskih storitev ter ponudbe v gostinskih lokalih, v glavnih italijanskih mestih.

Hrana je najdražja v Milanu, kjer je zanjo potrebno odšteti kar 47 odstotkov več kot v Neaplju. Za košarico sadja in zelenjave, mesa, rib in kruha je v Milanu treba odšteti skoraj 100 evrov, medtem ko v Neaplju isti izdelki nanesejo račun v vrednosti dobrih 67 evrov.

V Milanu pa recimo nimajo najvišjih cen v gostinskih lokalih. Trento se lahko 'pohvali' z najdražjo kavo. Tam je za espresso v povprečju treba plačati 1,24 evra, sledi Trst z 1,14 evra in Bologna z 1,13 evra vrednim espressom. Najcenejša je kava v Katanzaru, in sicer stane 0,82 centa.

Ženske morajo za striženje največ odšteti v Bariju, in sicer 26,48 evra. Za primerjavo, v Neaplju le 11,80 evra. Če želijo, da jim krilo operejo v pralnici, morajo v Trstu odšteti rekordnih 7,49 evra.

V primeru zobozdravstvenih težav je najbolje prebivati v Palermu: tam za zalivko porabijo približno 66 evrov, v Aosti pa kar 174 evrov. Zasebni obisk pri ginekologu na jugu stane manj (80 evrov v Neaplju, 95 evrov v Katanzaru), v Trentu in Milanu pa 155 evrov, poroča tržaški portal Trieste Cafe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  25 .01. 2022 ob  09: 26
Cene nepremičnin v Milanu ali Rimu so neprimerljive s Trstom. V Trstu je precej nepremičnin, ki so cenejše kot v Sloveniji.
pinkopalinko |  24 .01. 2022 ob  14: 44
Katanzaro - piši kao govoriš