ISTRA, SLOVENSKA ISTRA, OBALA ALI PRIMORSKA? Takšni so rezultati ankete in odgovori domačinov (VIDEO)

Koper

Pri poimenovanju obmorskega območja se mnogi znajdejo v zagati. Kaj je pravilno – Istra, Slovenska Istra, Primorska? Ali tisto ime, ki je med ljudmi pogovorno najbolj popularno, Obala? Kaj menijo naključni mimoidoči v Kopru in kaj vi? 

Že pred časom smo poročali o oblikovanju pokrajin v Sloveniji, kar podpirajo tudi štiri obalne občine. Slednje pa niso soglašale z umestitvijo v Primorsko-notranjsko pokrajino. Namesto tega so predlagale oblikovanje samostojne pokrajine na območju štirih občin z imenom Istra in sedežem v Kopru.

5. oktobra lani pa so župani Občine Ankaran, Občine Izola, Mestne občine Koper in Občine Piran sprejeli tudi sklep o poimenovanju območja štirih obmorskih občin. Čeprav se je nekaj mesecev pred tem omenjalo ime Istra, so župani oktobra predlagali, da se v Slovenski pravopis kot uradno lastno ime za območje štirih slovenskih obmorskih občin vključi lastno ime Slovenska Istra (oziroma krajše Istra).

Sklep morajo potrditi še občinski sveti, kot izhaja iz sklepa, pa bo nadaljnje postopke za prijavo na Komisijo za standardizacijo in Pravopisno komisijo pri SAZU vodilo Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper.

O tej tematiki na današnji seji odločajo tudi občinski svetniki Mestne občine Koper. Pod 5. točko dnevnega reda je namreč Predlog sklepa o podaji soglasja k sklepu koordinacije županov občin slovenske Istre o poimenovanju območja štirih obmorskih občin.

Zmeda je, kot kaže, upravičena. Med drugim tudi na novo ustanovljena medobčinska uprava štirih obmorskih občin nosi ime Istra in ne Slovenska Istra, kot je predlog poimenovanja pokrajine.

Katero poimenovanje jim je najbolj pri srcu, smo danes povprašali naključne mimoidoče v Kopru. Kako so nam odgovorili, si poglejte v spodnjem prispevku

Kako pa vi običajno poimenujete ta prostor? Kako bi se po vašem mnenju obmorski prostor moral imenovati? Do 18. ure danes je v naši anketi sodelovalo 645 oseb. Večina je najbolj naklonjena imenu Obala. Zanj se je odločilo 238 oseb oziroma 36 odstotkov. Sledita poimenovanji Istra in Slovenska Istra. Prva je zbrala 186 glasov ali 31 odstotkov, druga 169 glasov oziroma 26 odstotkov. Le 7 odstotkov sodelujočih je izbralo ime Primorska, nihče pa se ni odločil za možnost "nič od navedenega". 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Šperjo |  31 .01. 2022 ob  18: 48
Ko vidim to anketo se mi zdi , da ste jo naročili pri NOVA 24 !! hahahaha
 |  29 .01. 2022 ob  11: 43
pinko palinko, vaša čudovitost!
prenehajte pizdolirati
my haters love me
mef praviš? okej grem še do njega
Imperio  |  28 .01. 2022 ob  23: 30
36 % je za OBALO? Jebala vas obala.
Koga pa ste spraševali?

Istra, in nič drugega.
pinkopalinko |  28 .01. 2022 ob  15: 00
joco holandec, tvoje mnenje je jasno: vsi, ki niso rojeni v Slovenski Istri so forešti. Tu ti dam prav, samo Slovenska Istra je svoj čas segala do obzidja Kopra, Izole in Pirana. Prebivalstvo teh mest se je tekom zgodvine zamenjalo, ampak le manjši del novih prebivalcev je prišel iz neposredne okolice. Zdaj pa bi ti rad v ta mesta vrinil vaške navade in vaški dialekt in vse rojene meščane, ki tam živijo že celo življenje, označuješ za forešte. Ne vem, kaj je ponižujočega v temu, da je tvoja nona nosila svoje pridelke v mesto? Ponižujoče je tvoje in tovjih somišljnikov najedanje, da so vsi, ki ne živijo po vaških navadah forešti. Vprašaj Mefa kaj na to temo.
 |  28 .01. 2022 ob  11: 19
Spoštovani pinkopalinko.
Sam zapišem svoje mnenje in avtorjev oziroma komentatorhjev ne žalim ali jih ponižujem, še manj pa omenjam njih družino.
Verjamem, da si zelo razgledana oseba, še posebej ko pišeš "sedaj tip misli, da je podedoval vso pamet tega sveta".
Žal ti inteligenčni kvocient ne sega prav nizko. Kotiraš izjemno visoko, višje in še višje.
Prav tako lahko ocenim, da si zelo odprte glave in to ne le, ko zehaš.
Lepe pozdrave in poljueb s slovenke obale, kjer nam sako jutro postrežejo ćufte - milan aksentijević pojeo ćufte mhm mladina
 |  28 .01. 2022 ob  11: 04
raje se osredotočimo na glavno slovensko problematiko
ki bega večino slovenceljnev in to je
ali sta nina in ambrož še vedno par, ali sta se razšla, zakaj sta se razšla, če sta skupaj zakaj sta skupaj, od kdaj sta ponovno par,
in do kdaj bosta predvidoma še par, ali ima kateri od njiju kakšno drugo simpatijo

 |  28 .01. 2022 ob  11: 02
pravilno si stavil in izgubil
nona pina je bila gospodinja
nono ugo pa bersaliere
con ammirazione te salutam pinkopalinko
pinkopalinko |  28 .01. 2022 ob  09: 54
-5
stavim glavo, da je joco rojen v bivšem samostanu v Kopru, živi pa v kakšni vasi, od koder je njegova nona v Koper ali Trst na glavi nosila jajca. Ona je bila tudi edina od cele družine, ki je spoloh od blizu sploh videla kakšno mesto in morje. Sedaj pa tip misli, da je podedoval vso pamet tega sveta.
 |  28 .01. 2022 ob  07: 56
kar naj nam klika iz lublane zbira ime
ja sej nam krojijo vse pokupijo vse izrinjajo avtohtono domačo pasmo in
pašta ni več pašta ampak testenine
vse je že uničeno izgubljeno nič več ni kot je bilo nei anni ottanta
radio fragola radio ounti zero radio ottanta
viva istria per sempre
in forešti fuori dalle palle
merdaccie ki se neznaste prilagodit in spoštovat domaćine
istra vam materina
 |  28 .01. 2022 ob  07: 52
sap istra samostojna avtonomna pokrajina d istria - pobratena z sap vojvodina in sap kosovo
20 let tihozitja |  28 .01. 2022 ob  00: 31
-3
Los Angeles di Istria
Nikakor da se zmenimo,stare hise od italijanov,bloki od socializma,nove moderne futuristicne stavbe,luksuz in posajene palme iz Amerike.
Popo je hotu stolp v stilu unega iz Pariza.
Alora "primorska obala sloveske istre"
choco |  27 .01. 2022 ob  23: 49
A je res tako tezko razumeti pojem "pogovorno", da morate delati debila iz sebe, da dokazete svoj prav? A ce kdo rece, da je skocil v trgovino, ga gnjavite kako mu uspe izvesti tako dolg skok?

V bistvu se nima smisla prepirat, ker vam karkoli dopovedat ni mogoce.
Zakaj je tako zelo narobe poimenovanje Slovenska Istra (da se ve, da govorimo o nasem, Slovenskem delu Istre) pa veste samo vi.
Ce jemljete Slovenijo kot okupatorja pa greste mirne volje lahko na Hrvasko stran Istre. Cemu se tako bojite zabarjev? Ker nam placajo visoke denarje za nase nepremicnine? Ja pa jih ne prodajat, pa jih ne bojo kupli.
Imamo tak multikulti v druzbi. Bosanci, Hrvati, Italjani, Albanci, Makedonci, Srbi itd.. Vas pa "osvajajo" samo zabarji.
Mentaliteta srednjega veka

1