Kje so meje dovoljenega pri videonadzoru?

Informacijski pooblaščenec je izdal smernice o tako imenovanem video nadzoru. V zadnjem času se je namreč srečal s številnimi vprašanji glede varstva osebnih podatkov pri uporabi pametnega video nadzora. Gre za inteligentno video analitiko, ki temelji na algoritmih, ki omogočajo prepoznavo vzorcev na video posnetkih v resničnem času.

Programska oprema "preiskuje" živo sliko in poskuša iz nje izluščiti določene vzorce, ki naj bi ustrezali ljudem, obrazom ali drugim objektom, je danes sporočila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Odvisno od sofisticiranosti sistema lahko nato zazna, ali se pred kamero nahaja človek ali predmet, z določeno natančnostjo ugotavlja starost in spol posameznika, sledi pojavu, mirovanju in gibanju posameznika ali predmeta.

Za delovanje sistema po pojasnilih pooblaščenca ni potrebno shranjevanje posnetkov, saj tovrstna video analitika deluje v realnem času, prav tako nihče ne gleda "žive slike", ker za to ni nobene potrebe. Pač pa lahko s pomočjo inteligentne video analitike lahko podjetja in organizacije bolje spoznajo kategorije svojih obiskovalcev in jim prilagajajo svojo ponudbo.

Zaradi širokega spektra možnosti, ki jih ponuja inteligentna video analitika, se tako zanjo zanimajo večji trgovci, kulturne ustanove, oglaševalci, ponudniki elektronskih in poštnih komunikacij - pametni elektronski oglasni prikazovalniki in video analitični sistemi si utirajo pot na letališča, muzeje, trgovske centre.

Oglasna sporočila in vsebine je namreč možno dinamično prilagajati ciljnim skupinam glede na značilnosti posameznika, ki se nahaja pred zaslonom. V bližnji prihodnosti se tako po pojasnilih pooblaščenca lahko pričakuje porast t.i. zunajdomnega digitalnega oglaševanja (v angleškem jeziku Digital Out Of Home - DOOH).

Namen smernic je pojasniti značilnosti inteligentne video analitike, razjasniti dileme glede odnosa z video nadzorom, kot ga ureja zakon o varstvu osebnih podatkov, pojasniti stopnjo posega v zasebnost pri različnih načinih implementacije ter podati usmeritve in praktične primere, kako zakonito in transparentno uporabljati zmogljivosti inteligentne video analitike.

Pooblaščenec ob vsem tem še dodaja, da inteligentna video analitika obljublja številne nove možnosti za upravljanje virov, oglaševanje, varnost in druge pomembne vidike poslovanja. Vendar pa je tako kot pri vsaki drugi tehnologiji, ki temelji na obdelavi podatkov, ki se tako ali drugače nanašajo na posameznike, zelo pomembno, da je njena uporaba izvedena na način, ki upošteva koncept vgrajene zasebnosti.

"Zakonite in legitimne cilje je namreč pogosto možno doseči ne 'na račun zasebnosti', temveč tako, da jo s pravočasnim premislekom in ukrepi ohranimo; pri tem morajo biti večja tveganja povezana z večjimi varovalkami," je še zapisala Pirc Musarjeva.

Več iz rubrike Družba:

 

Aprila manj registriranih brezposelnih

Zdenka Lovec s tantadrujem za življenjsko delo

PU Koper išče nove prostore