KJE IN S KOM LAHKO JESTE: Kaj točno pomeni prepoved prehranjevanja na javnih površinah?

Slovenija

Ukrepi, povezani z zajezitvijo epidemije, se postopoma sproščajo, po napovedih Instituta Jožef Stefan pa naj bi kmalu stopili v rumeno fazo. Slednja ponovno predvideva sproščanje nekaterih omejitev, med drugim policijske ure, a kljub vsemu zelo malo vemo o prepovedi prehranjevanja na javnih površinah. Ta omejitev je namreč še vedno v veljavi.

Ukrep prepovedi prehranjevanja na javnih povšinah že dlje časa buri duhove. Spomnimo, že pred časom je javnost razburila vest o paru, ki je na javnem mestu jedel rogljiček in o dostavljalcu hrane, ki je na Prešernovem trgu malical burek. Vsi so za svoje ravnanje dobili kazen. Poleg prepovedi prehranjevanja na javnih površinah, je prepovedan tudi osebni prevzem alkohola in alkoholnih pijač na prevzemnem mestu.

Čeprav nam vladni 'semafor' sproščanja ukrepov prikazuje, v kateri fazi so načrtovane posamezne sprostitve ukrepov, pa o prekinitvi prepovedi prehranjevanja na javnih površinah, ni ne duha ne sluha. Kdaj je torej predvidena odprava tega ukrepa in kaj pravzaprav prepoveduje oz. dovoljuje? 

"Izjema, ki dovoljuje osebni prevzem blaga in hrane, je bila sprejeta z namenom, da se gostinskim dejavnostim, kljub sprejetim omejitvenim ukrepom, omogoči vsaj delno obratovanje. Prepoved konzumiranja prevzete hrane in pijače na javnih površinah pa je bila sprejeta v izogib zadrževanju in druženju v okolici gostinskih lokalov. Vlada na tedenski ravni presoja o ustreznosti ukrepov, upoštevajoč epidemiološke razmere, in odloča o morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov, ki je v prvi vrsti odvisno od epidemioloških razmer ter stališča in strokovne ocene zdravstvene stroke, tako NIJZ-ja kot tudi posebne skupine pri ministrstvu za zdravje," so portalu MMC odgovorili na resornem ministrstvu.

Kot piše na vladni spletni strani, prepoved prehranjevanja na javnih površinah ne prepoveduje konzumiranja hrane in pijače na vseh javnih površinah. Odlok namreč določa, da hrane in pijače, ki jo prevzamemo na prevzemnih točkah, ne smemo uživati na tem območju, kjer smo hrano prevzeli.

Na javnem mestu lahko skupaj obedujejo le družinski člani

Po navedbah portala MMC, je prepovedano tudi skupinsko konzumiranje hrane in pijače na prostem. "Ne glede na dovolitev zbiranja do 10 ljudi je torej uživanje hrane in pijače zunaj še naprej prepovedano v skupinah, razen za člane istega gospodinjstva," so na ministrstvu za notranje zadeve pojasnili za MMC.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  22 .02. 2021 ob  12: 48
-2
najej se doma , pa ne boš imel nobenih težav.
bubobubo |  22 .02. 2021 ob  09: 59
nelogični ukrep kot večina do sedaj, ......ko prevzamem sendvič pred lokalom , na kakšni razdalji od tam ga lahko pojem, kdo to določi,..... če sem s prijateljico, s katero se itak družim, z njo ne smem pojesti sendviča, ker ni v gospodinjstvu z menoj, mahhhh kr neki