KITAJSKIM OTROKOM LE ŠE TRI URE VIDEOIGER TEDENSKO: Omejeni so tudi dnevi za igranje

Svet

Kitajska vlada je napovedala, da bodo otroci lahko igrali spletne video igre le tri ure na teden, kar je nadaljnja zaostritev prejšnjih predpisov, ki čas igranja omejujejo na 1,5 uro na dan. Podjetja za igranje video iger lahko mladoletne osebe sprejemajo le med petkom, vikendi in prazniki med 20. in 21. uro, poroča Dailymail.

Na Kitajskem zasvojenost z internetom velja za klinično motnjo, saj se vse več mladih odloča zanemariti študij, druženje in družino za brskanje po spletu ali igranje spletnih iger.

Leta 2019 je Peking otrokom sprva prepovedal igranje spletnih iger več kot 1,5 ure na dan, striktna prepoved igranja pa je veljala po 22. uri. Oblasti zdaj od podjetij zahtevajo tudi, naj ohranijo imena uporabnikov in druge podatke, naj bodo bolj pregledni glede transakcij v igri in posredujejo naslove programom za zdravljenje odvisnosti od iger.

Kitajsko ministrstvo za zdravje je že leta 2008 zasvojenost z internetom začelo obravnavati kot klinično motnjo, za katero je značilno, da je oseba na spletu več kot šest ur na dan in da ima neželene učinke, ko dostopa do spleta nima.

Poročilo iz leta 2018, objavljeno v Journal of Behavioral Addictions, je pokazalo, da je skoraj 12 odstotkov kitajskih študentov imelo motnjo internetne odvisnosti, katero so poimenovali motnja nadzora impulzov. Njeni simptomi so podobni motnjam hranjenja, patološkim igram na srečo in drugim odvisnostim.

Po prvotnem odloku o videoigrah uporabniki, mlajši od 16 let, le-teh niso smeli igrati več kot uro in pol na dan med šolskim tednom ali tri ure na dan med vikendi in državnimi prazniki. Igranje videoiger med 22. in 8. uro je bilo za mlade strogo prepovedano.

Igralci morajo svoje osebne podatke registrirati pri ponudnikih video iger, preden jim je dovoljeno igrati, otrokom, mlajšim od 8 let, pa je prepovedano igrati igre, ki zahtevajo gotovinsko plačilo. Za osebe med 8 in 16 letom je bila leta 2019 uvedena mesečna zgornja meja približno 30 USD, skupaj z omejitvijo ene transakcije približno 7 USD. Odrasli igralci ne smejo porabiti 60 USD na mesec za eno igro ali 15 USD na sejo.

Po podatkih Kitajskega informacijskega centra za internetno omrežje ima Kitajska več kot 800 milijonov uporabnikov interneta, 29 milijonov jih je mlajših od 10 let. Mladi odvisniki lahko na spletu preživijo do 17 ur na dan. Nekateri med njimi celo nosijo plenice, da jim igranja ni treba prekinjati zaradi odhoda na stranišče. 

Epidemija koronavirusa in z njo povezana zaprtja so le še povečala zasvojenost z videoigrami po vsem svetu: v ZDA je več kot polovica Američanov rekla, da so iz dolgčasa pričeli igrati video igre, kar je zabavni industriji prineslo 139 milijard dolarjev dobička za leto 2020 – 12-odstotno povečanje le-tega v primerjavi z letom 2019.

Druga prizadevanja za reševanje odvisnosti od iger na Kitajskem so bila precej bolj sporna od sedanjih striktnih omejitev. Leta 2017 je najstnik umrl nekaj dni po tem, ko so ga poslali v center za zdravljenje odvisnosti od interneta v vzhodni provinci Anhui. Te "klinike za digitalno razstrupljanje" so primerjali s taborišči s strogimi vojaškimi prijemi in pravili, katerih so se mladi odvisniki mogli držati, še poroča Dailymail.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija