KITAJSKA ZAVRNILA NADALJNJE SODELOVANJE V PREISKAVI O IZVORU KORONAVIRUSA: Je ta morebiti res ušel iz njihovega laboratorija?

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je Kitajsko v četrtek pozvala, naj ji posreduje nadaljnje podatke o razvoju prvih primerov covida-19, saj si želi oživiti preiskavo o izvoru bolezni. Kitajska je prošnjo danes zavrnila in ob tem dejala, da podpira le znanstvene raziskave o izvoru virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina mednarodnih strokovnjakov WHO je v prizadevanjih, da bi dognali izvor izbruha okužb z novim koronavirusom januarja letos odšla v kitajski Wuhan, kjer so v sodelovanju s kitajskimi kolegi pripravili prvo poročilo. A do dokončnih ugotovitev o tem, kako se je virus začel širiti, se skupini ni uspelo dokopati.

A na Peking se sedaj krepi pritisk, da razmisli o sodelovanju v novi preiskavi o začetku pandemije, ki je ohromila svetovno gospodarstvo in bila usodna za več kot štiri milijone ljudi po vsem svetu, odkar se je novi koronavirus decembra 2019 prvič pojavil v kitajskem mestu Wuhan.

V četrtek je WHO na Kitajsko naslovil vnovičen poziv, naj z njo deli podatke o prvih primerih covida-19, da bi lahko organizacija oživila preiskavo. Kitajska je prošnjo zavrnila, češ da je prva preiskava zadostovala, pozivi k posredovanju dodatnih podatkov pa da so politično in ne znanstveno motivirani.

V luči nepripravljenosti Kitajske, da bi v polnosti sodelovala z zunanjimi preiskovalci, so po poročanju AFP tudi strokovnjaki vse bolj odprti za razmislek o teoriji, da je virus morebiti ušel iz kitajskega laboratorija.

Danski znanstvenik, ki je vodil prvo mednarodno misijo v Wuhanu, Peter Ben Embarek je priznal, da je ena od možnih hipotez, kako je virus z netopirja prešel na človek, ta, da se je uslužbenec laboratorija v Wuhanu okužil med odvzemom vzorcev na terenu.

Za v četrtek predvajan dokumentarni film danske televizije TV2 je povedal, da netopirji, ki so virus prenašali, niso z območja Wuhana, in da so bili najverjetneje z njimi v stiku le zaposleni v laboratoriju v Wuhanu, še povzema AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  15 .08. 2021 ob  17: 08
Americani bi jih radi tozli,ze pred enim letom sem gledal to tematiko.Njihov dolg vsako leto narasca trenutno je okoli 18 bilionov svetle prihodnosti da bo vrnjem ni,tozli bi pa ji za en bilion
manemebasat |  15 .08. 2021 ob  15: 18
-1
Anthony Fauci je direktor nacionalnega instituta za nalezljive bolezni, eden glavnih promoterjev ''cepiva''. Njegova firma je leta 2002 patentirala coronavirus in ga kasneje preselila v Wuhan. Ostalo je zgodovina. Nekje sem prebral, da so proti njemu ze vlozene tozbe za zlocin proti clovestvu.
vseved |  15 .08. 2021 ob  11: 44
Zakaj ne uvedejo sankcij proti Kitajski? Zakaj ne blokirajo premoženja njihovih državljanov in podjetij v tujini?