KITAJSKA NE ODNEHA? Nad analnimi testi se je pritožila tudi Japonska

Svet

Tokio je pozval Peking, naj ne izvajajo analnih testov za novi koronavirus na japonskih državljanih, ki vstopijo na Kitajsko. Veliko se jih je pritožilo zaradi psihičnega stresa, ki so ga doživeli ob tem, so sporočili iz japonske vlade.

Kitajska, ki zatrjuje, da je bolj ali manj ukrotila epidemijo covida-19 na domačih tleh, veliko stavi predvsem na testiranje potnikov, ki vstopajo v to azijsko velikanko. Januarja pa je ob že uveljavljenem testiranju brisa iz nosno-žrelne votline uvedla tudi testiranje brisa iz analne odprtine, da bi tako povečali število testiranj. To naj bi izvajali tudi na tujcih, ki pa jim ti postopki niso všeč. Ameriški mediji so prejšnji teden poročali, da so bili tovrstnega testiranja deležni tudi ameriški diplomati in da so se mnogi zaradi tega pritožili. V Pekingu so zanikali, da bi bilo to res.

Zdaj pa se je pritožila tudi Japonska. "Več Japoncev se je pritožilo našemu veleposlaništvu na Kitajskem, ker so bili testirani z analnimi paličicami, kar jim je povzročilo veliko psihološko bolečino," je po poročanju britanskega BBC sporočil generalni sekretar japonske vlade Katsunobu Kato. Ni sicer znano, koliko japonskih državljanov je moralo na tovrsten test, so ga pa bili deležni tisti, ki so morali v karanteno ali ki so pripotovali na Kitajsko, je povedal.

Analni testi sicer niso ravno priljubljeni niti na Kitajskem. Ob začetku tovrstnega testiranja so nekateri kitajski mediji poročali, da tudi strokovnjaki dvomijo v večjo učinkovitost teh testov v primerjavi s testiranjem brisov iz zgornjih dihal. Slednje testiranje je namreč bolj učinkovito že zato, ker se glede na dosedanja dognanja velika večina ljudi s koronavirusom okuži oralno oz. z vdihavanjem, še navaja BBC.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija