Kitajci vstopajo v leto nemirnega konja

Astro

Kitajci po vsem svetu bodo nocoj vstopili v novo leto po lunarnem koledarju, ki bo letos po tradicionalnem kitajskem horoskopu v znamenju konja. Kitajsko novo leto oziroma praznik pomladi je najpomembnejši tradicionalni kitajski praznik, ko se ob domačem ognjišču zbere vsa družina.

Kitajci prihod novega leta proslavijo z ognjemeti ter sprevodi s pisanimi zmaji in levi. Ob tej priložnosti se družina zbere ob bogato obloženi mizi, starejši pa otroke obdarijo z rdečimi ovojnicami, v katerih so novi bankovci. Novoletno slavje se konča 15. dan prvega meseca novega leta s praznikom luči.

Priprave na novo leto je tudi letos zaznamovala velika gneča na kitajskih letališčih ter železniških in avtobusnih postajah. Kitajske oblasti pričakujejo, da bo od začetka prazničnega obdobja, ki se je začelo 16. januarja, do konca 40-dnevnega praznovanja opravljenih 3,6 milijarde potovanj, kar je 200 milijonov več kot lani.

Med potniki je največ migrantskih delavcev, ki se po celem letu trdega dela v velikih mestih vračajo domov na podeželje. Za večino je to edina priložnost v letu, ko obiščejo svoje družine.

Leto konja bo precej nemirno

Kitajski vedeževalci ob iztekajočem se letu kače napovedujejo, da bo tokratno leto konja precej nemirno, ker vsebuje element ognja. "Ker bo letos leto lesenega konja, les pa je zelo vnetljiv, lahko pričakujemo veliko škandalov, konfliktov in eksplozij in sporov," je povedal priznani hongkonški mojster fengshuija Alion Yeo.

Yeo pravi, da konflikt v letu konja lahko pomeni karkoli - od diplomatskih napetosti do oboroženega spopada, posebej nevarni pa bodo prvi, četrti in sedmi mesec po lunarnem koledarju, torej februar, maj in avgust. Med nesoglasji, zaradi katerih bi lahko izbruhnili oboroženi spopadi, je izpostavil spor glede otočja Senkaku oziroma Diaoyu, ki si ga lastijo tako Japonci kot Kitajci.

Prejšnje leto lesenega konja, ki je bilo leta 1954, so zaznamovali jedrski poskusi ZDA in Sovjetske zveze ter bitka pri Dien Bien Phuju, ki je vodila v poraz francoskih sil v Vietnamu.

Konj je sedmi od 12 živalskih znakov v kitajskem horoskopu. Vsak znak je povezan z enim od petih elementov - kovino, ognjem, lesom, zemljo in vodo, ki se prav tako menjajo vsako leto. Vsaka kombinacija pride na vrsto enkrat na 60 let.

Leto konja bo prineslo gospodarsko okrevanje ZDA in Evropi

Mojster fengshuija Chow Hon-Ming napoveduje, da bo leto konja prineslo gospodarsko okrevanje ZDA in Evropi, medtem ko Singapur, Indonezijo, Tajsko, Indijo in Pakistan čakajo težave. Verjame tudi, da bo to leto težavno za ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki se je rodil leta 1961 v znaku bivola.

Prerokovalci napovedujejo rekordno visoke temperature in hude naravne nesreče. "Verjetnost ognjeniških izbruhov in potresov bo večja, ker bo obilje ognja vznemirjalo element zemlje," napoveduje vedeževalec Cheng Chi-hang, pri čemer izpostavlja Japonsko, Indonezijo in Kitajsko.

Leto konja bo negativno tudi za problematičnega kanadskega pop zvezdnika Justina Bieberja, pravi Yeo. "Občasno se ne bo mogel nadzorovati. Njegov element ognja, če bo šel do konca, bi ga lahko privedel v zdravstvene težave," je pojasnil mojster.

Kitajsko novo leto bodo sicer praznovali tudi na Tajvanu, v Hongkongu, Macau, deželah jugovzhodne Azije s številčnim kitajskim prebivalstvom - v Singapurju, Indoneziji, Laosu, Maleziji, na Filipini in Tajskem, ter seveda Kitajci povsod drugod po svetu.

Deli novico: