KITAJCI ODKRILI REVOLUCIONARNO ZDRAVILO: Lahko bi ustavilo pandemijo koronavirusa!

Svet

Kitajski znanstveniki razvijajo zdravilo iz protiteles, s katerim bi lahko pandemijo novega koronavirusa ustavili tudi brez cepiva. Ugotovili so, da zdravilo deluje na okuženih miših, pri katerih se količina virusa v telesu zmanjša za 2500-krat. Zdravilo ne samo zdravi, ampak tudi ščiti pred okužbo z novim koronavirusom, poudarjajo.

Znanstveniki na pekinški univerzi so v miši vbrizgali protitelesa, ki so jih izločili iz krvi 60 ljudi, ki so preboleli koronavirusno bolezen 19. "Po petih dneh se je količina virusa v miših zmanjšala za 2500-krat," je povedal Sunney Xie, direktor centra za genomiko na pekinški univerzi. "To pomeni, da ima potencialno zdravilo terapevtski učinek," je dejal.

Po njegovih besedah bi lahko zdravilo nudilo tudi kratkoročno zaščito pred okužbo z virusom. Študija, ki so jo v nedeljo objavili v znanstveni reviji Cell, je pokazala, da je miš, ki so ji protitelesa vbrizgali pred okužbo, ostala imuna. To pomeni, da bi lahko morda tudi zdravstvene delavce zaščitili za nekaj tednov. Xie upa, da bi to podaljšali na nekaj mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovih besedah bi lahko bilo zdravilo na voljo že pred koncem leta oziroma pred morebitnim ponovnim izbruhom novega koronavirusa pozimi. "Priprave na klinične preizkuse so v teku," je dejal kitajski znanstvenik. Testiranje na ljudeh bodo izvajali v Avstraliji in drugih državah, saj je na Kitajskem premalo okuženih z novim koronavirusom.

"Upamo, da bodo protitelesa postala posebno zdravilo, ki bo ustavilo pandemijo," je poudaril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  20 .05. 2020 ob  11: 13
aha