KITAJCI LJUBIJO RDEČE – VINO IZ KLETI VINAKOPER! V Hong Kong bo letos krenil že drugi zabojnik

Koper

V zadnji pošiljki izbranih vin Vinakoper, ki je prejšnji teden krenila na Kitajsko, ponovno prevladujejo rdeča vina višjega cenovnega razreda. Kupci so navdušeni nad istrskimi okusi in konec meseca v Hong Kong potuje že druga letošnja pošiljka. 

Azijski trgi so med najhitreje rastočimi izvoznimi trgi kleti Vinakoper. V zadnjih treh letih se je močno okrepilo tržišče Kitajske in Hong Konga, kjer je Vinakoper blestel tudi na mednarodnih vinskih tekmovanjih. Hitro se razvija tudi vietnamsko tržišče; v mestu Ho Chi Minh Vinakoper odpira drugo trgovino, tik pred vrati pa je tudi odpiranje trgovine v Hanoju. Za vse azijske trge velja, da na njih prevladuje prodaja rdečih vin, odločno pa so se prebile tudi penine. V Vinakoper pravijo, da jih priljubljenost rdečih vin ne preseneča, saj se odlično podajo s tamkajšnjo kulinariko, prav tako pa kupce navdušuje avtentičnost in razigranost avtohtonih istrskih okusov.

V zadnjem zabojniku, ki je pretekli teden izplul iz koprske luke, so na Kitajsko namenjena naslednja vina: Capo d'Istria Refošk, Capo d'Istria Cabernet Sauvignon, Capo d'Istria Merlot, Capo d'Istria Malvazija, Capris refošk in Capris Cabernet Sauvignon, ter peneča Capris Marine brut, Capris Marine extra dry in Capris Grand Cuvee.

"Kitajci res ljubijo rdeča vina. Če pogledamo podatke za pretekla tri leta, smo v Vinakoper na kitajski trg in trg Hong Konga skupaj izvozili skoraj 300.000 steklenic. Med njimi je bilo največ steklenic iz linije mirnih vin Capris z najbolj priljubljenimi sortami refošk, merlot in cabernet sauvignon ter linije Capo d'Istria, prav tako s sortama refošk in merlot. Omeniti velja tudi penine, ki jih na teh trgih vedno bolj obožujejo," je pojasnil Borut Fakin, direktor Vinakoper. "Vsak zabojnik, ki krene na pot iz koprske luke, je za nas posebno doživetje, saj se zavedamo, da na drugi konec sveta pošiljamo del naše tradicije, naš avtohtoni refošk in ostala vina, ki bodo v kupcih iz popolnoma druge kulture prebudila Istro ter željo po raziskovanju naših čudovitih krajev."

Dolga pot do zadovoljnih kupcev

Zabojnik vin iz Luke Koper na Kitajsko potuje kar 35 do 37 dni. Pomembno je, da se tekom potovanja, še posebej v toplejših mesecih, zagotovi ustreznost temperature v zabojniku oziroma prepreči vpliv zunanjih vremenskih pogojev na vina. V Vinakoper to zagotavljajo na različne načine – od uporabe termalnih folij do izbire zabojnika s kontrolirano temperaturo. Tako lahko ustreznost temperature zagotavljajo vse od skladišča do kupca. Po dobrem mesecu zabojnik prispe v luko na jugu Kitajske, kjer ga prevzame kupec.

"Zadnja pošiljka na Kitajsko je namenjena kupcu, ki po prevzemu poskrbi za distribucijo do izbranih restavracij, prav tako pa se bo velik del prodaje do končnega kupca zgodil prek online trgovin. Na Kitajskem se zelo velika količina vin proda online, kar je za naše navade morda nenavadno, a pri njih povsem normalna praksa," pojasnjuje Blaž Edsidt, izvoznik v Vinakoper. "Podobno je tudi v Hong Kongu, kjer pa naša vina najdejo svoje mesto tudi na policah 22 specializiranih vinotek. Slednje bomo na novo zapolnili z naslednjo pošiljko, ki jo na pot pošiljamo konec oktobra. V Hong Kong bo tako na pot letos krenil drugi zabojnik."