KIM JONG-UN: "Vedno bomo z Rusijo"

Svet

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v sredo ob koncu obiska v Rusiji povabil ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj obišče Severno Korejo. Putin je povabilo sprejel, danes poročajo severnokorejski državni mediji. Dodali so, da je Kim iz Rusije odpotoval na svoj naslednji cilj, a podrobnosti niso navedli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kim je po navedbah severnokorejskih medijev obisk označil za pomembno priložnost za izboljšanje sodelovanja med Severno Korejo in Rusijo. Izrazil je tudi prepričanje, da bo Rusija dosegla veliko zmago nad svojimi sovražniki. "Vedno bomo z Rusijo," je še dejal Kim na posnetkih, ki jih je predvajala ruska televizija.

Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je Putin ob obisku Kima obljubil pomoč Moskve pri razvoju severnokorejskega vesoljskega programa. Ruski predsednik je novinarjem povedal, da vidi možnosti za vojaško sodelovanje med državama.

Going to meet President Putin

Posted by Kim Jong Un 김정은 on Srijeda, 13. septembar 2023.

Rusija in Severna Koreja sta zgodovinski zaveznici, proti obema pa je mednarodna skupnost uvedla sankcije - proti Moskvi zaradi konflikta v Ukrajini, proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa. Kimov obisk v Rusiji je sprožil splošno zaskrbljenost, da bi državi lahko sklenili orožarske posle.

Za Kima je bila sicer to prva pot v tujino po štirih letih in drugi obisk v Rusiji, odkar se je aprila 2019 v Vladivostoku sestal s Putinom. Z oklepnim vlakom je v Rusijo prispel v torek.

Ob srečanju Kima in Putina skrbi Japonske in ZDA zaradi možnosti vojaškega sodelovanja

Po srečanju Putina in Kim Jong-una je Japonska danes opozorila pred kršenjem resolucij Združenih narodov o prepovedi prodaje orožja Pjongjangu. Tudi ZDA so izrazile zaskrbljenost zaradi možnosti vojaškega sodelovanja med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Očitno smo zaskrbljeni zaradi kakršnih koli obrambnih odnosov med Severno Korejo in Rusijo," je novinarjem v sredo dejal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby in izpostavil, da bi vsekakor bili zaskrbljujoči vsi dogovori, ki bi krepili vojaške zmogljivosti Severne Koreje.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller pa je izrazil zaskrbljenost zaradi sodelovanja obeh držav na področju satelitov, ki bi pomenilo kršitev resolucij ZN. Izpostavil je, da v primeru kršenja resolucij ZDA ne bodo oklevale pri uvedbi sankcij proti Pjongjangu in Moskvi.

Za Washington sicer pomeni zbliževanje Rusije s Severno Korejo in Iranom, ki Moskvi dobavlja drone, izraz obupa v vojni v Ukrajini.

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je v današnjem odzivu na Telegramu Washington obtožil dvoličnosti, saj medtem ko sam dobavlja orožje Ukrajini, vojaško-tehnično sodelovanje Rusije z njenimi partnerji označuje za nezakonito. "Skrajni čas je, da Washington odpravi gospodarske sankcije in razmisli o vzpostavitvi enakopravnih odnosov z drugimi državami," je dodal.

Ob naraščanju napetosti s Severno Korejo so sicer ZDA v sredo odobrile prodajo vojaških letal F-35 Južni Koreji v skupni vrednosti pet milijard dolarjev, poroča AFP. State Department je obvestil kongres, da je dal zeleno luč za prodajo 25 letal proizvajalca Lockheed Martin ter motorjev in sorodne opreme.

V izjavi za javnost je ameriško zunanje ministrstvo zapisalo, da bo prodaja izboljšala zmožnost Južne Koreje, da se spopade s sedanjimi in prihodnjimi grožnjami, saj bo zagotovila verodostojne obrambne zmogljivosti za odvračanje agresije v regiji in interoperabilnost s silami ZDA.

Zaskrbljenost zaradi pogovorov Kima in Putina pa je danes izrazila tudi nova japonska zunanja ministrica Yoko Kamikawa. "Pogovore opazujemo z zaskrbljenostjo, vključno z možnostjo, da bi lahko privedli do kršitev prepovedi ZN o prodaji Severni Koreji orožja in z njim povezanih materialov."

Rusko invazijo na Ukrajino je v sredo imenovana vodja diplomacije označila za nesprejemljivo ter izpostavila, da bo Japonska z ZDA, Južno Korejo in drugimi državami še naprej zagotavljala uresničevanje resolucij ZN.

To je bilo njuno prvo srečanje po štirih letih, ki je sprožil zaskrbljenost Zahoda, da bi državi tudi v luči vojne v Ukrajini lahko sklenili orožarske posle.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  15 .09. 2023 ob  20: 08
Tako je prav! Ne se pustiti je.. bat amerigosom! Amerikanci so se ustrašili, da se Rusija poveže z EU. Zato so izzvali vojno v Ukrajini! EU je okupirana od amerikancev preko nata, če je komu všeč ali pa ne!
ManofSteel |  14 .09. 2023 ob  14: 35
-1
In Rusija bo vedno z vami=S.Koreja Venezuela! Bwahahahaha