KIKS DUHOVNIKA: Kar 26 let je pri krstu uporabljal napačne besede

Svet

Na tisoče katoličanov v ZDA bo morda treba ponovno krstiti, saj je Cerkev odkrila, da je duhovnik desetletja uporabljal napačne besede, zaradi česar bi bili njegovi obredi lahko neveljavni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Duhovnik Andres Arango iz Arizone je 26 let opravljal prvi zakrament katoliškega življenja z besedami "krstimo te" namesto z v Vatikanu zapovedanimi besedami "krstim te""Ni skupnost tista, ki krsti osebo in jo vključi v Kristusovo cerkev, ampak je Kristus in samo Kristus tisti, ki vodi vse zakramente, zato je Kristus tisti, ki krsti," je dejal škof v Phoenixu Thomas J. Olmsted.

Arangovo napako so ugotovili sredi leta 2021, četrt stoletja po tem, ko je začel delati kot duhovnik, je povedala tiskovna predstavnica škofije Katie Burke. "Natančnega števila ljudi, ki so bili krščeni med letoma 1995 in 2021, nimamo, vendar menim, da jih je na tisoče," je povedala.

Odkar je napaka prišla v javnost, je Arango opustil svojo redno službo, da bi se lahko s polnim delovnim časom posvetil pomoči in zdravljenju ljudi, ki jih je ta napaka prizadela. "Škofija tesno sodeluje z očetom Arangom in župnijami, v katere je bil dodeljen, da bi obvestila in uredila krst vseh, ki so bili morda neveljavno krščeni," je povedala Burke. Prav tako so vzpostavili spletno stran, na kateri bodo odgovarjali na vprašanja zaskrbljenih vernikov, kot recimo "Ali to vpliva na mojo poroko?" in "Ali moram zaradi tega iti k spovedi?"

Krst je eden izmed sedmih svetih zakramentov in prvi zakrament uvajanja v krščanstvo, ki je po cerkvenem nauku potreben, da bi vernik prišel do drugih zakramentov. V skladu s katoliško vero lahko zgolj krščeni ljudje po smrti vstopijo v nebesa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  18 .02. 2022 ob  08: 52
prav bi bilo, da cerkev nevernikom izplača odškodnino
td |  17 .02. 2022 ob  20: 45
Oh, kakšna razlika neki, lahko bi izgovarjal "abrakadabra" in bi bil efekt identičen.