KIJEV OD IRANA PRIČAKUJE ODŠKODNINO IN OPRAVIČILO: Iran bo kaznoval odgovorne, napovedal nadgradnjo sistemov

Svet

Ukrajina in Kanada sta od Teherana zahtevali temeljito preiskavo in kaznovanje odgovornih, potem ko je Iran danes priznal, da je njegova vojska v sredo nenamerno sestrelila ukrajinsko potniško letalo, pri čemer je umrlo vseh 176 ljudi na krovu. Kijev od Teherana pričakuje tudi plačilo odškodnine in uradno opravičilo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (na fotografiji zgoraj) je na Facebooku izrazil pričakovanje, da bodo iranske oblasti nadaljevale preiskavo brez odlašanja in ovir. Pričakuje, da bodo odgovornim sodili, pa tudi plačilo odškodnine, vrnitev posmrtnih ostankov ukrajinskih žrtev ter uradno opravičilo. Pričakuje tudi, da bodo ukrajinski strokovnjaki, ki z Iranom sodelujejo pri preiskavi strmoglavljenja letala, imeli "popoln dostop do vseh elementov preiskave", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina je sicer v petek sporočila, da so njeni preiskovalci dobili dostop do črnih skrinjic, ostankov letala, kraja strmoglavljenja ter pogovorov med piloti in kontrolo letenja. Na strmoglavljenem letalu ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines so bili sicer večinoma Iranci, a tudi 11 Ukrajincev, med njimi devet članov posadke.

Med 167 potniki je bilo 82 Irancev in 63 Kanadčanov, ki so imeli večinoma dvojno, tudi iransko državljanstvo, ter 10 Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci in trije Britanci. Tudi kanadski premier Justin Trudeau (na fotografiji zgoraj drugi z desne) je danes zahteval kaznovanje odgovornih. Zahteval je "celovito in poglobljeno preiskavo" za ugotovitev odgovornih ter "transparentnost in pravico za svojce žrtev". "To je nacionalna tragedija in vsi Kanadčani skupaj žalujemo," so sporočili iz njegovega urada.

Kot prednostno nalogo je izpostavil "osvetlitev zadeve v duhu transparentnosti in pravice". Zagotovil je, da bodo še naprej skupaj s partnerji bdeli nad tem, da bo izvedena celovita in temeljita preiskava. Pričakuje polno sodelovanje iranskih oblasti, poroča AFP.

Fotografija je simbolična.

Iranska vojska je danes priznala, da so v sredo nenamerno z raketo sestrelili ukrajinsko potniško letalo blizu Teherana. Vojska je sporočila, da je šlo za človeško napako, potem ko se je letalo približalo občutljivemu območju Iranske revolucionarne garde.

Vojska je v sporočilu za javnost, ki so ga prebrali na državni televiziji, sporočila, da je bila zaradi okrepljenih napetosti z ZDA iranska vojska v najvišji stopnji pripravljenosti in da je "bilo v takšnih pogojih, zaradi človeške napake in nenamerno, letalo zadeto". Opravičili so se za sestrelitev ter napovedali nadgradnjo sistemov, da bi v prihodnje preprečili tovrstne napake. Dodali so, da bodo odgovorni kaznovani. Za sestrelitev letala so se opravičili tudi iranski visoki predstavniki.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija