KEROZIN OČITNO NE OGROŽA VIRA PITNE VODE: 'Morda je nekje ujet ali je stekel v drugo smer'

Koper

Kerozin, ki se je izlil ob junijski železniški nesreči v Dolu pri Hrastovljah, očitno ne ogroža vodnega vira Rižane, je na včerajšnjem srečanju z novinarji dejal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Pričakuje, da bo to ugotovitev kmalu uradno potrdila delovna skupina.

V iztirjenju tovornega vlaka v predoru pri Dolu pri Hrastovljah 25. junija lani je iz vagona izteklo okoli 9000 litrov kerozina. Nesreča je bolj kot zaradi začasne ustavitve železniškega prometa prebivalce in pristojne spravila na noge zaradi konkretne nevarnosti onesnaženja vodnega vira Rižane. Zajc še v tem tednu pričakuje poročilo delovne skupine, ki bo med drugim opredelila, katere ukrepe je treba po tej nesreči še izvajati, katerih ni več treba izvajati in ali bi morda morali uvesti kakšne nove.

Vse pa kaže, da vodni vir Rižane, ki je ključnega pomena za slovensko Istro, zaradi razlitega kerozina ni več ogrožen. "Kljub obilnemu deževju nismo zaznali, da bi bil ogrožen vodni vir," je pojasnil Zajc. To nakazuje, da je kerozin bodisi nekje ujet bodisi je stekel v drugo smer. Na Rižanskem vodovodu so konec decembra pojasnjevali, da se zanje od dneva nesreče do konca leta ni nič pomembneje spremenilo.

"Še vedno vzorčimo, tako kot prvi dan, na štiri ure - podnevi in ponoči, ob delavnikih in med vikendi - surovo vodo, ki jo zajemamo na izviru Rižane," je takrat povedal direktor Martin Pregelj. Stroški, povezani z nesrečo, so zanje znašali 800.000 evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  14 .01. 2020 ob  17: 52
Pojma nimate..nimajo.. Bo kr en dan voda zastrupljena. Sigurno ni kar izginil ves tisti kerozin.