KEMIKALIJE, OROŽJE, EKSPLOZIVNA SREDSTVA? Vse to skozi Luko, tik ob središču mesta? Konkretno ne razkrivajo!

Koper

Po prihodu ladje Borkum v Luko Koper, na kateri naj bi bile po podatkih, ki jih je pridobila Levica, večje količine orožja, se je pri prebivalcih pojavila bojazen, da je v koprskem pristanišču nevarnega tovora, ne samo orožja, pač pa tudi različnih kemikalij in drugih nevarnih snovi, veliko več, kot se želi predstaviti javnosti.

Po trditvah stranke Levica se na tovorni ladji Borkum, ki je priplula v Luko Koper, nahaja 20 ton raketnih motorjev, 12,5 ton raket z eksplozivnimi naboji, 1500 kg eksplozivnih materialov in 740 kg izstrelkov ter pogonsko gorivo za topove. Povečana prisotnost nevarnega tovora v pristanišču je sprožila med prebivalci strah, da je v Luki Koper tovrstnega nevarnega tovora bistveno več, kot se je doslej želelo prikazati v javnosti.

Temu pritrjuje tudi direktor uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec. "Kar velik del tovora, ki prihaja v Luko Koper, sodi v kategorijo nevarnega tovora," je povedal za Regional.

Ker je Uprava RS za pomorstvo odgovorna samo za področje varnosti plovbe, ne pa za preverjanje vsebine tovora, nas je glede vrste in količin nevarnega tovora, ki prihaja v Koper, napotil na Finančno upravo RS (FURS). Ta je pristojna za nadzor blaga, ki je povrženo prepovedim in omejitvam; mednje sodi tudi orožje, eksplozivi, radioaktivne snovi, nevarne kemikalije, jedrske snovi in druge nevarne snovi.

Zato smo se na Furs obrnili za pojasnilo trditev, da naj bi se čez Luko Koper vse od začetka vojne v Ukrajini pretovarjale velike količine vojaškega tovora. V luči vojne v Ukrajini v neposredni bližini vzhodnih meja Evropske unije je še posebej pomembno vprašanje, ali se prek Luke Koper pretovarja tudi orožje z jedrskimi konicami

Prav tako smo želeli preveriti navedbe, da naj bi kar polovica ladij, ki pridejo v koprsko tovorno pristanišče, prevažala nevarni tovor, pa tudi za kakšne vrste in količine pri tem gre. Ker so se v pristanišču že pred časom javno pohvalili s povečanjem tovora kemikalij, ima javnost vsekakor pravico vedeti, katere nevarne kemikalije in kakšna količina le-teh se tovori v neposredni bližini mestnega središča Kopra, v katerem se nahaja vrsta javnih uradov in številne šole.

Čeprav so podatki pomembni z vidika varnosti življenja, ne le v neposredni bližini pristanišča, temveč na celotnem obalnem področju, FURS podatkov ne razkriva, kot razlog pa navajajo, da za Luko Koper ne vodijo posebne evidence podatkov oziroma da gre pri naših vprašanjih za "davčno tajnost".

"Na vaša vprašanja žal konkretno ne moremo odgovoriti, ker posebne evidence podatkov samo za Luko Koper ne vodimo ali pa gre za vprašanja, pri katerih gre za davčno tajnost in jih zato ne moremo razkriti osebam, ki v skladu z ZDavP-2 niso do njih upravičeni," so zapisali v odgovoru, ki so nam ga posredovali.

Vprašanja o vrstah in količinah nevarnega tovora, ki gredo letno skozi koprsko pristanišče, smo naslovili tudi na Luko Koper. Odgovore bomo objavili takoj po prejemu. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija