KDO ŠEPETA ZADKOVIĆU IZ OZADJA? Piranski kulturniki nasprotujejo kadrovski kombinatoriki v kulturnih zavodih

Piran

Kot smo že poročali, se danes obeta že 6. izredna seja Občinskega sveta (OS) Občine Piran, ki jo je sklical župan Đenio Zadković. Na seji, ki naj bi bila po besedah Zadkovića nujna, bodo obravnavali kadrovske zadeve, za katere je na seji 19. novembra zmanjkalo časa.

Đenio Zadković

Med kadrovske zadeve, ki jih mora OS obravnavati, sodi iztek mandata direktorice Obalnih galerij Piran in odsotnost poslovodje na Obalnem tehnološkem skladu. Mandat se izteka tudi svetu Avditorija Portorož. Ob dnevnem redu izredne seje pa so se ponovno oglasili kulturniki iz Pirana, ki trdijo, da ima "kadrovska kombinatorika, ki smo ji priča v piranski občini, netransparentno ozadje in skupni imenovalec: kadruje se mimo nekaterih ključnih pogojev in ustaljenih pravil, morda celo na robu zakonitosti".

Kot zapisujejo, je občutek, da si nekdo želi na ključnih mestih javnih zavodov, s pomembno vlogo v morebitni Evropski prestolnici kulture (EPK), točno določene osebe, utemeljen. Še več, razpisi naj bi bili le formalni postopek in zato brezpredmetni. "Najekletantnejši in najnovejši primer je tako rekoč samoimenovanje generalne direktorice nastajajoče Fundacije Piran2025, ki bo upravljala s 27 milijoni evrov in ki se bo, ob izteku EPK, kot piše v knjigi, avtomatično prelevila v STRK, velik in vpliven birokratski organ za financiranje kulturne produkcije z 18 oddelki in pododdelki," kar so odločevalci po njihovih besedah javno zanikali, vse dokler ni kandidaturna knjiga za EPK postala javna. Takrat so se, tako pojasnjujejo kulturniki, "potrdili vsi sumi glede namenov strategije Kultura.PIKA".

Projektna ekipa EPK

"Položaj generalne direktorice Fundacije Piran2025 bo predvidoma prevzela Martina Gamboz, vodja kandidaturne ekipe, s tem pa bomo zagotovili kontinuiteto med kandidaturno ekipo PI2025 in Fundacijo 2025. Njeno imenovanje pa bo potrdil upravni odbor na podlagi javnega razpisa, ki bo odprt do 31. 3. 2021, in tako zadostil pravnim pogojem, ki jih zahteva slovenska zakonodaja," citirajo iz 84. strani kandidaturne knjige Val sprememb.

Tudi "nerazumljive in samovoljne" odločitve župana glede "(ne)imenovanja" direktorja Avditorija in Obalnih galerij Piran, pri čemer je bilo prezrto mnenje svetov zavodov, KVIAZ-a in kolektivov, kulturniki interpretirajo v tem kontekstu. "Pri Avditorju je bil razpis razveljavljen, čeprav so štirje kandidati ustrezali vsem razpisnim pogojem in so bili potrjeni na svetu zavoda. Župan pa je omenil svojega favorita, ki se na razpis sploh ni prijavil. Pri OGP je svet zavoda potrdil le eno od dveh kandidatk; Dušanko Đukić, prav tako KVIAZ."

"Kljub temu župan vztraja z imenovanjem kandidatke, ki v svoji predstavitvi ni prepričala navedenih teles, saj problematike OGP očitno ne pozna. Zgovorno je tudi, da je v utemeljitvi svoje odločitve, posredovani svetnikom, prikril podatek o izbiri sveta zavoda OGP," še pojasnjujejo.

"Občutek, da nekdo županu šepeta iz ozadja in ga vodi pri odločanju o novih vodilnih kadrih, ki ni v interesu obeh navedenih zavodov in njihovega dobrega dela, je več kot utemeljen," so pismo zaključili piranski kulturniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ivan |  30 .11. 2020 ob  18: 28
Zadkoviču šepeta...jo mnogi, predvsem mnoge. Večja kot je kapaciteta pljuč, bolj šepetajo, oziroma je "ljudje božji" župan bolj dovzeten za šepetajoče namige in predloge.
Brancin iz Izola |  30 .11. 2020 ob  17: 01
10
Kako prikladno je forma "anonimnega" pisma "kulturnikov". Ki, glej ga zlomka, zelo podobno zveni argumentaciji Franca Jurija iz FB profila Pomorskega muzeja Piran, ki magično izginil iz njihovega FB profila. Mogoče pa tej "kulturniki", ki ne primorajo niti kulture podpisa so zgolj g. Juri, ki s tem ruši možnost, da se na področju "družinske muzejske kulture" karkoli spremeni. Da nihče se spet ne ukvarja s tem, kako se trošijo miljoni, ki jih ne glede na ta EPK že zdaj stekajo v kulturo.
Gabrijel |  30 .11. 2020 ob  14: 47
13
Kdo so "kulturniki", ki se povsem nekulturno ne znajo niti podpisati pod pismo?
Tiramola  |  30 .11. 2020 ob  14: 30
Kdo šepeta županu GGM. Lp