Kdo se z nastavljanjem žebljev spravlja na gorske kolesarje?

Koper

Gorski kolesarji oziroma t. i. “freeriderji”, ki kolesarijo predvsem po gozdnih poteh, so očitno v napoto lovcem. Kolesarji trdijo, da so ti samovoljno prijeli zakon v svoje roke, lovci pa po drugi strani omenjena dejanja zanikajo. 

"Lovci kolesarjem po Obali nastavljajo pasti, to so 10-centimetrski žeblji. Pred kratkim smo srečali v gozdu enega ki jih je nastavljal, v roki je imel kladivo, v žepu polno žebljev! Pravico imajo biti v gozdu prav tako kot jaz oziroma celo manj, kajti jaz grem s kolesom, oni pa vsak s svojim terencem, čeprav tabla v dolini prepoveduje vožnjo z avti, ne pa s kolesi," nam je ogorčeno pojasnil kolesar Matej Lovrič.

Slika je bila posneta na Tinjanu, Lovrič je prepričan, da so past za kolesarje postavili lovci. Pravi, da se s kolesarji ne gledajo najlepše, čeprav mu ni povsem jasno zakaj. "Očitno mislijo, da imajo monopol nad gozdom, ker imajo orožje v rokah, se počutijo še toliko močnejši," še dodaja.

Dejal je tudi, da so lovci večkrat podrli drevesa, da bi jim onemogočili pot preko gozda, kar v lovski družini Dekani, ki je odgovorna za območje Tinjana, priznavajo. Postavljanje žebljev pa zanikajo.

Lovci zanikajo krivdo, manjše nerazumevanje priznavajo

Vodja lovske družine Marino Terčič pravi, da na omenjenem območju sploh nimajo lovnih poti in ne vidi razloga, da bi kakorkoli škodovali kolesarjem. Ti po njegovem mnenju včasih velikokrat ne upoštevajo pravil gozda, predvsem se ne držijo gozdnih poti, moti ga tudi postavljanje poligonov, a trdi, da tako daleč, da bi nastavljali žeblje, se nikakor ne bi spustili.

"Še zdaleč nismo skregani, da bi prihajalo do takšnih napetosti. Mi bi radi le, da se upoštevajo določena pravila, predvsem v času izvajanja lova, ker je to pomembno z vidika varnosti. Sicer pa je na omenjenem območju veliko kolesarjev, tudi iz Italije, saj je tam zakonodaja ostrejša in zato prihajajo k nam. To nas ne jezi, zelo verjetno jezi domačine, ki so na omenjenem območju tudi nam že postavljali žeblje, žice in pasti za lovske pse," je še pojasnil Terčič. 


 

Primer kolesarskega spusta z Belevederja v Strunjan

Deli novico:

KTM |  15 .06. 2014 ob  14: 18
@CUNAMI
OČE MI JE PRI ˝KORITU˝ TKO DA SE NE BOJIM NOBENGA ;)
PA SE GRIZITE IN POJEJTE
cunami |  14 .06. 2014 ob  23: 02
@ KTM
Bombardjero, anka za tašne kur si ti imajo medižijo-slovensko budno policijo.. HAHAHAHAaaaaa . Uživaj in prdekaj samo, da se ne usereš.
KTM |  14 .06. 2014 ob  18: 30
-1
Hehehe moji dragi TINJANčani in ostali vaški veljaki ..
samo da vas opozorim,da sm si po dolgoletnem šparanju kupil novga crossa KTM 600 pa neki kubikov z akrapovičem gor in nemorem dočakat naslednjega vikenda,da dam celotno območje skozi z polnim gasom hihi
sej me boste prepoznali,bom NAJGLASNEJŠI :))
to kar ste čuli motorjev do zdaj ni nič sami prdci proti mojemu BOMBARDIJERJU ;)

PA VSEM SKUPAJ EN GLASEN IN Z BENZINSKIMI HLAPI OKRAŠEN POZDRAV !!
kolesar |  12 .06. 2014 ob  21: 44
Ampak ta Lovrič, če je srečal tega tipa ki je to nastavljal, zakaj ni poklical policije,..., najlažje je bluzit po medijih in optoževat vse povprek!
gin |  12 .06. 2014 ob  12: 55@mtb
Sem lastnik zemlje za katero plačam davek in zaradi katere so bili moji otroci prikrajšani za otroške dodatke in štipendije, zato pa mi ni vseeno da se nekdo fura po moji zemlji, čeprav se in zato ne pomeni, da sem zarukan. Mogoče so zarukani tisti, ki mislijo, da jim je dovoljeno vse in povsod ter se arogantno in nesramno vedejo do nas lastnikov. Da pa smo si na jasnem, da ne odobravam teh žebljev, žic in podrtih dreves po poti, ker to je res bolano. Niti ne želim, da bi se njegovi najljubši napičli ali pobili, ker če njegovega početja ne odobravajo ali pa sploh ne vedo zanj, niso nič krivi.

Mislim, da znajo oziroma sumijo kdo to dela, vendar ga ne moreš obsodit, če ga ne vidiš. Zato pa imamo organe, ki naj stvar razčistijo.

Ker pa članek govori o kolesarjih moram priznat , da so tej še najmanj moteči.
mtb |  12 .06. 2014 ob  09: 48
krog: problem je v tem da to velikokrat ni gozd v lasti tistega, ki ga tako zelo motimo... ampak kake cerkve, zdomca ali starejšega človeka ki se z gozdom ne ukvarja in že leta ni stopil vanj. Potem pa se najde nek vaški veljak, kot jih ponekod ne manjka, ki se odloči da se kolesarji tam ne bomo vozili in se začnejo podirat drevesa in rušit objekti ter postavljanje ovir.. ovira tudi v privat gozdu nima kaj iskat, prav tako kot ograje, žice ali barikade poti! Saj načeloma ni težav ampak ob takih dogodkih kot zdaj, se za nesrečnika lahko tragično konča zato je treba ljudi ki te pasti nastavljajo, ustavit in jih kaznovat tako, da nikoli več ne pomislijo na kaj takega!
kolesar |  12 .06. 2014 ob  09: 16
Takšni smo slovenci, kar dela drugi nas moti in smo mu fouš.
Nekoč mi je starejši gospod razlagal kako kolesarji ometavajo smeti ob cesti. Potem sem postal pozoren na te kolesarske smeti: škatle od pic, škatle cigaretov, pločevinke, vrečke od čipsa itd... očitno kolesarji med tem ko delamo nekaj za svoje zdravje tudi zelo nezdravo živimo, žepi na kolesarski majici imajo pa prostora za cel plato pive in nekaj pic.
enduro klub koper |  11 .06. 2014 ob  22: 22
@tinjan
prav si naredila, cross nima kaj delat oz. vozit po vaseh še posebej če je kakšna stara ropotuljica, ti motorji so preglasni pa še ne spadajo v promet, mislim da poznam tvojega sina je fejs fant in kr naj pride na naš poligon sej je že bil ma kadar mu zapaše malo skočit na motor kr ga pošlji do nas...

da pa tam pride mimo v enem dnevu 30-50 motorjev pa malo pretiravaš, 3-5 ok pa še to v istem dnevu bi bilo zelo težko, skratka cros je samo za zaprte poligone in čim dlje od vasi, enduro so registrirani motorji in nima kaj koga motit če se zapelje skozi vas, samo kaj ki avtomatično ko koga vidijo ga takoj ožigosajo kot uničevalec-moteč pojem pa čeprav gre samo v miru mimo, ja take imamo... :/

o kolesarjih pa ne morem komentirat, ne poznam situacije...
korg @mtb |  11 .06. 2014 ob  21: 38
se strinjam da nasilje ni rešitev in da je treba krivce za pasti in druge nevarne predmete/ovire drakonsko kaznovati. moj point je da od vseh uporabnikov gozda in gozdnih potri nisem še niti enkrat doživel da bi pristopili k lastnikom gozdov in poizskusili skupaj izpeljati nek "projekt". pa saj ni težko začeti dialog.
mtb |  11 .06. 2014 ob  17: 56
Krog: lahko pa bi imel. In to marsikaj... od urejenega gozda brez smeti, do dejstva, da si nekaj dal za skupnost, nekaj kar te ne stane popolnoma nič in ti ne povzroča nikakršne škode. Ampak v svetu kjer so stvari dovoljene zgolj pod pogojem da ima nekdo nekaj od tega, je logično da je dialog zadnja stvar, ki zarukanemu človeku pride na pamet ko sreča kolesarja, pohodnika ali kogar koli drugega na "svoji" zemlji. Ampak vprašanje tukaj je, ali je postavljanje nevarnih pasti za KOLESARJE, motoristov namreč tam gor še nisem srečal, sprejemljiva oblika preventive? Lahko bi bil neke vrste poskus umora in dejansko upam, da se na ta žebelj nabije človek ki jih je postavil oziroma kak njegov ljubljen družinski član! Ker če bi se na to napičil moj otrok ali pes, bi se ga lotil iskat na lastne roke in lahko mi verjame da bi te žeblje odstranjeval z usti!
tinjan |  11 .06. 2014 ob  16: 42
-4

Moj sin vozi kros in je bil jezen, ker so ga skur.cali domačini, ko je šel mimo. Jaz sem mu rekla: SIN MOJ, TI SI BIL SAMO "EDEN" OD TISTIH 30 ali 50, KI JIH JE ŠLO TISTI DAN MIMO. VPRAŠAJ SE, ČE BI TEBI PRED TVOJO HIŠO ALI PO TVOJI ZEMLJI VES DAN RAZBIJALI BALE, KAKO BI REAGIRAL? Zato si je kupil prikolico in se gre vozit na registrirana dirkašča in je mir.


korg |  11 .06. 2014 ob  15: 24
-3
lastnik gozda nima od kolesarjev, motoristov, lovcev, sprehajalcev, nabiralcev gozdnih sadežev popolnoma nič.
nobeden od navedenih nima pravice sekati dreves, krčiti gozda,...
lastnik gozda je odličen plačnik davkov.
1