KDO VSE SE BO LAHKO VOZIL BREZPLAČNO? Najbolj so z nabavo vozovnic pohiteli upokojenci

Slovenija

Upokojenci in drugi upravičenci, ki jim ta ugodnost pripada, so pridobili že skoraj 118.000 vozovnic za brezplačen prevoz, kažejo podatki s prodajnih mest na avtobusnih in železniških postajah, ki jih je danes objavilo ministrstvo za infrastrukturo.

Doslej je bilo tako odobrenih 117.623 vlog za vozovnice za brezplačen prevoz, od tega 109.888 za upokojence, 4594 za osebe, starejše od 65 let, 2124 za invalide, in 1026 za vojne veterane.

Ta ukrep za upokojence in druge upravičence je zaživel z julijem. Upokojenci ga lahko uveljavljajo tako, da na prodajno mesto izvajalca prevozov osebno ali po pošti vložijo ustrezno vlogo. Ob tem morajo predložiti osebni dokument, podatek o njihovem statusu pa se pridobi avtomatsko iz uradnih evidenc. Invalidi morajo pokazati evropsko kartico ugodnosti za invalide, vojni veterani pa izkaznico vojnega veterana.

Na podlagi vloge izvajalec javnega prevoza izda subvencionirano vozovnico za območje Slovenije z veljavnostjo 12 mesecev. Po preteku tega obdobja oz. največ 30 dni pred iztekom veljavnosti vozovnice pa bo treba vložiti novo vlogo za brezplačen prevoz.

Po ocenah ministrstva za infrastrukturo je sicer upravičencev do brezplačnega prevoza okoli 600.000.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  18 .08. 2020 ob  14: 29
aha..tudi tisti upokojenci, ki imajo 2000 penzije?