KDO JE ZAUSTAVIL PRIMORSKI SEJEM? Organizator pravi eno, občina drugo

Koper

Kot smo že poročali, letošnje izvedbe Primorskega sejma v Kopru ne bo. Iz odgovorov Mestne občine Koper in obvestila organizatorja je bilo razbrati, da se je zataknilo pri terminu, v katerem bi tradicionalna prireditev morala potekati, zdaj pa nam je direktor podjetja Primorski sejem Matjaž Turk posredoval več informacij. Organizatorji namreč trdijo, da so občino večkrat pozvali k sestanku, kjer bi našli možne rešitve za obstoj sejma.

"Novico o neizvedbi letošnjega Primorskega sejma smo MOK-u predhodno posredovali že v prvi polovici septembra, nato še dodatno po elektronski pošti 23. septembra z navedbo, da le-to čimprej objavijo v seznamu prireditev," nam je danes odgovoril Matjaž Turk iz Primorskega sejma, ki tradicionalno prireditev prireja v Kopru, medtem ko so nam na Mestni občini Koper pred tednom dni pojasnili, da so bili o odpovedi letošnjega sejma obveščeni le prek medijev in dodali, da jih organizator o tem ni obvestil.

Kot je razbrati iz Turkovih odgovorov, aprilski termin sejma ni bil mogoč, medtem ko so majskega zaradi neugodnih vremenskih okoliščin in zasedenosti dvorane Bonifika prestavili na oktober.

Tako sta direktor sejma Matjaž Turk in takratni podžupan Peter Bolčič otvorila lanski Primorski sejem. 

"Glede na to, da je v oktobru napovedanih več tradicionalnih prireditev, ki jih ni mogoče prestavljati, smo skupaj z organizatorjem poiskali ustrezen termin za letošnjo edicijo sejma, in sicer od 25. do 27. oktobra," so pred dnevi navedli na občini.

Turk pa nam je pojasnil, da so se na občino marca obrnili s pobudo za sestanek, kjer bi podrobneje predstavili predlog sinergije z Dnevi kmetijstva slovenske Istre, s pristojnimi pa so se želeli dobiti tudi septembra, ko bi pojasnili razloge za neizvedbo sejma ter določili termin in aktivnosti za prihodnji sejem v letu 2020. "Vse do danes s strani MOK nismo prejeli povabila na sestanek," zatrjuje Turk.

Po navedbah organizatorja so si termin 18.20. oktober, ko sicer v Kopru potekajo Dnevi slovenske Istre, zaželeli, ker se prvotno načrtovani termin od 25. do 27. oktobra prekriva z drugimi sorodnimi prireditvami doma in na tujem. Na občini so nam že prejšnji teden povedali, da stremijo k temu, "da so termini večjih prireditev usklajeni tako, da te ne sovpadajo. S tem želimo zagotoviti, da so prireditve v koprski občini, ki privabijo več tisoč obiskovalcev, enakomerno razporejene čez vse leto. To je pomembno tako zaradi organizacije dogodka kot tudi zaradi logistike, saj vemo, da večje prireditve prinašajo spremembe prometnega režima in posledično večjo prometno obremenitev mesta".

Na občini so poudarili še, da je organizator prireditev prijavil na Javni razpis za sofinanciranje prireditev in promocijskih aktivnosti v Mestni občini Koper, občina pa je prireditev tudi letos finančno podprla, "saj jo ocenjuje kot pomembno popestritev dogajanja v mestu." A kot pravi Turk, so odpovedi letošnje edicije Primorskega sejma botrovali tudi visoki stroški organizacije. "Primorski sejem že 25 let temelji na tržni osnovi, saj glavnino prihodkov predstavlja iztržek iz naslova razstavnih prostorov (vstop je prost). Delež subvencije, ki jo sejem prejme na razpisu s strani MOK, je glede na višino stroškov organizacije sejma nizek. Pri letošnji organizaciji smo še zaprosili, da bi sejmu šli nasproti z nižjo ceno najema dvorane," je pojasnil.

So si pa tako organizator kot občina enotni, da si želijo, da bi sejem prihodnje leto spet bil. "Z naše strani bomo storili vse, kar je v naši moči, da se nadaljuje 25-letna tradicija, vendar brez sinergije, razvojne naravnanosti, nižjih stroškov izvedbe in večje vpletenosti ter sodelovanja s strani MOK in gospodarskih ter drugih institucij bo zagotovo težko," pravi Turk, na občini pa: "Na Mestni občini Koper smo vedno odprti za vse predloge in pobude za boljše sodelovanje, zato verjamemo, da se bo organizator ponovno obrnil na nas in skupaj z nami poiskal oz. uskladil datum prireditve v letu 2020."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  10 .10. 2019 ob  10: 56
@Monteverdi @vseved
Očitno je nekomu bil zanimiv..če ne ne bi bilo razstavljavcev... Taka bedaka kot sta vidva, pa najbrž nikoli nista stopla na sejem...
vseved |  09 .10. 2019 ob  19: 37
Nobene tragedije če sejma ne bo več.
Monteverdi |  09 .10. 2019 ob  19: 12
V glavnem nezanimiv sejem, razstavljalci v glavnem ponujajo klimatske naprave, toplotne črpalke, peči za ogrevanje, vrata, okna, ležišča, avtomobile, nekaj kozmetike ... Premalo in vedno enako (isto) .....