KDO JE SLOVENSKI ZDRAVNIK, KI JE MNOŽIČNO PREDPISOVAL USPAVALA IN POMIRJEVALA? Sodili naj bi mu v kratkem

Kronika

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani naj bi v začetku novembra potekal predobravnavni narok za nekdanjega zdravnika iz Zagorja Franca Grošlja ter še tri soobtožene v primeru množičnega predpisovanja psihoaktivnih zdravil. Grošelj je javnosti postal znan maja 2014, ko se je razvedelo o domnevnem množičnem izdajanju receptov za uspavala in pomirjevala.

Nekdanji splošni zdravnik Franc Grošelj se je maja 2014 znašel v središču hišnih preiskav policije, ki je preiskovala sume izdajanja belih receptov za uspavala in pomirjevala, ki so jih nato preprodajali dalje odvisnikom.

Trboveljski policisti so sume zlorab začeli preiskovati konec leta 2013 na podlagi informacij občanov glede zlorabe psihoaktivnih zdravil, ki da se lahko dobijo na recept. Ugotovili so, da omenjena zdravila prihajajo na trg predvsem na podlagi belih receptov, ki jih vsi bolniki dobijo pri istem zdravniku, so po hišnih preiskavah pojasnili na policiji.

Število receptov za psihoaktivna zdravila, ki naj bi jih izdal Grošelj, je glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje krepko presegalo državno povprečje države. To povprečje za leto 2013 je bilo štiri bele recepte na zdravnika, medtem ko naj bi jih Grošelj tistega leta izdal kar 993.

Samo enemu od bolnikov je v letih 2012, 2013 in 2014 predpisal skupno 34.150 tablet, kar pomeni, da bi moral bolnik vsak dan zaužiti 40 psihoaktivnih tablet, če bi želel vse zaužiti sam. Povprečje predpisanih tablet ostalim bolnikom-osumljencem je bilo od 20 do 25 tablet dnevno, so takrat navedli na policiji.

Po takratnih ugotovitvah policije so bile v resnici tablete, ki so jih bolniki-osumljenci dobili na recept, namenjene nadaljnji prodaji. To naj bi nakazovalo tudi dejstvo, da se kriptirne številke bolnikov niso ujemale s številkami na receptu. Policija je tudi ugotovila, da je moral vsak bolnik za izdajo belega recepta obtoženemu zdravniku plačati med pet in 50 evrov.

Tudi po mnenju Psihiatrične klinike Ljubljana, ki ga je ta pripravila na prošnjo policije, je zdravnik ravnal nestrokovno in kršil strokovne smernice glede višine dnevnih odmerkov, kombinacije predpisanih zdravil, trajanja jemanja in izdaje tovrstnih zdravil na bele recepte. Tako naj bi v nekaterih primerih maksimalno dnevno določeno dozo varnega jemanja zdravil prekoračil celo za 100-krat. Grošelj je že nekaj tednov po razkritju afere vrnil zdravniško licenco za delo na področju splošne medicine.

V hišnih preiskavah, ki so jih maja 2014 policisti opravili pri Grošlju in še drugih osumljencih, so med drugim zasegli več kot 1000 tablet, dokumentacijo in tudi orožje.

Dve leti po hišnih preiskavah je bila proti Grošlju in še trem osebam vložena tudi obtožnica. Grošlja obtožnica bremeni kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog. Zoper tri fizične osebe, šlo naj bi za njegove bolnike-odvisnike, ki jim je izdajal recepte, pa so vložili obtožnico zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s temi drogami. V kolikor bodo spoznani za krive, Grošlju grozi zaporna kazen od enega do 12 let, ostalim trem pa od enega do 10 let zapora.

Deli novico: