KDO BO 'POGUMNI' ODPRAVNIK POSLOV V KIJEVU? Omenja se podpolkovnika SV Boštjana Lesjaka

Slovenija

Diplomatska misija, ki jo bo Slovenija napotila v Ukrajino, bo delovala na ravni odpravnika poslov in bo imela polna pooblastila za čas urgentnih razmer, ki so tam, je danes dejal premier Janez Janša. Kdo bo odpravnik poslov, ni povedal, dejal je le, da so na poziv dobili več prijav prostovoljcev.

"Vesel sem, da smo takoj, ko smo objavili poziv, dobili prijave prostovoljcev iz različnih resorjev, ki imajo izkušnje, ker so že delovali tam," je Janša odgovoril na vprašanje glede misije v Ukrajini. Na vprašanje, ali jo bo vodil državni sekretar v njegovem kabinetu Bojan Pograjc, kot so danes poročali mediji, Janša ni odgovoril.

Z zunanjega ministrstva so medtem sporočili, da Slovenija v Kijev pošilja začasnega odpravnika poslov, ki bo tam "na podlagi ocene razmer opravljal diplomatske naloge na načine in po postopkih, ki so zapisani v zakonu o zunanjih zadevah". V zvezi s poročanjem medijev, da naj bi Slovenija v Ukrajino poslala ekipo diplomatov prostovoljcev z ministrstva za obrambo, so na MZZ zapisali, da zakon o zunanjih zadevah ne predvideva "oborožene vojaške diplomatske misije".

Po neuradnih informacijah naj bi se v Ukrajino kot začasni odpravnik poslov odpravil podpolkovnik Slovenske vojske Boštjan Lesjak, poročata TV Slovenija in portal N1. Po ruski zasedbi Krima leta 2014 je bil po informacijah N1 kot civilna (in ne vojaška) oseba v Ukrajini že član opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). A ker ga mora na misijo skladno z zakonom o zunanjih zadevah napotiti zunanje ministrstvo in ne obrambno, ga bodo morali pred odhodom premestiti; formalno to pomeni, da Lesjak v Ukrajino tudi tokrat odhaja kot civilna in ne vojaška oseba, poroča N1. Po navedbah TV Slovenija je Lesjak že tri dni zaposlen na zunanjem ministrstvu.

Na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, ki je bila sicer namenjena predstavitvi projektov v občinah, je Janša še povedal, da ima Slovenija tudi kandidate za vodenje misije EU v Kijevu, če se bo unija odločila za ta korak. Pogovori o tem na ravni EU sicer še potekajo, je dodal.

Da bo Slovenija predvidoma v tem tednu v Ukrajino poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je Janša prek Twitterja napovedal v nedeljo. Zunanji minister Anže Logar je v ponedeljek to potrdil in napovedal, da bo Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov.

Obrambni minister Matej Tonin je dopoldne v zvezi s poročanjem medijev, da naj bi Slovenija na diplomatsko misijo v Ukrajino poslala predstavnika obrambnega ministrstva, dejal, da je vesel, da imajo na obrambnem ministrstvu "pogumne ljudi, ki so pripravljeni tvegati, da bi pomagali ukrajinskemu ljudstvu".

Ob začetku vojne v Ukrajini je slovenski veleposlanik v Ukrajini Tomaž Mencin, podobno kot večina njegovih kolegov iz evropskih držav, zapustil Kijev. Diplomati več držav, ki so še prisotni v Ukrajini, so svoje misije večinoma preselili v Lvov, v Kijevu naj bi bila le predstavnika Poljske in Vatikana.

Kot so danes navedli na zunanjem ministrstvu, se veleposlanik od 21. marca nahaja na začasni lokaciji na Poljskem v bližini ukrajinske meje, kjer izvaja vse diplomatske naloge, med katerimi je poleg zagotavljanja konzularne pomoči tudi vzdrževanje stikov z diplomatskim zborom. Dodali so, da so napori slovenske diplomacije v zadnjih tednih osredotočeni na čimprejšnjo zaustavitev vojaške agresije in omilitev človeških tragedij v Ukrajini.

Na MZZ so v sporočilu za javnost še zapisali, da želijo, da slovenska politika tudi v prihodnje ohrani enotnost pri obsodbi ruske agresije na Ukrajino in da trenutna vojna v tej državi ne postane del predvolilne kampanje. V opoziciji pa so bili danes kritični do napovedi, ki so zaokrožile v medijih, da naj bi Slovenija v Kijev poslala oboroženo diplomatsko misijo. V ločenih izjavah so to potezo označili za samovoljno in nevarno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  24 .03. 2022 ob  12: 45
Pajaci naj odtanejo doma
MarijaM |  24 .03. 2022 ob  09: 15
Le kdo je lahko tak bukselj da se gre poslati na fronto tuje države? Ne v mojem imenu. Njegovo kri na rokah naj nosi spoštovani g. premier JJ.
kokodek |  24 .03. 2022 ob  07: 27
samo vprašam, da ne bo to novo preprodajanje orožja
vseved |  23 .03. 2022 ob  21: 46
Žan Mahnič ? Branko Grims? Mogoče Hojs?ali pa tisti pijanec Breznik?