KDO BO NOVI OBRAMBNI MINISTER: Pivčeva za danes napovedala prve pogovore s Šarcem

Slovenija

Aleksandra Pivec, ki je na sobotnem kongresu prevzela vajeti DeSUS, je v nedeljo zvečer za Televizijo Slovenija napovedala, da bo danes govorila s premierjem Marjanom Šarcem. Med drugim bosta morala spregovoriti o iskanju novega ministra iz vrst DeSUS, saj je Karl Erjavec po porazu na kongresu napovedal tudi odstop z ministrskega položaja.

Pivčeva, ki pravi, da jo je napoved Erjavca o odstopu z mesta ministra za obrambo presenetila, je že v soboto dejala, da se želi z njim o tem še pogovoriti. A glede na Erjavčevo nedeljsko izjavo, da se poslavlja iz aktivne politike in javnega življenja, možnosti, da bi si premislil, bržkone ni. Kljub temu je za oddajo Politično napovedala, da bo danes poskušala z njim vzpostaviti stik.

Napovedala je tudi srečanje s Šarcem in dejala, da pričakuje odkrit pogovor o prihodnosti koalicije. Z Erjavčevim odhodom iz vlade se bo sicer sprostilo mesto ministra za obrambo in v DeSUS bodo morali predlagati novega kandidata. Če bi se pojavila možnost rekonstrukcije vlade, pa je Pivčeva na kongresu dejala, da bi si želela, da bi DeSUS prevzel ministrstvo za delo. To je zdaj v kvoti SMC, kjer o menjavi ne razmišljajo.

Pivčevo je na sobotnem kongresu DeSUS podprlo 143 delegatov, Erjavec, ki je stranko vodil zadnjih 15 let, pa je dobil 80 glasov.

Glede na napovedi Šarca bosta s Pivčevo spregovorila tudi o očitkih na njen račun v projektu SRIPT, ki jo bremenijo, da ni opravila dela, za katerega je bila plačana. Pivčeva je za televizijo dejala, da bo z veseljem tudi premierju pojasnila, kar je javnosti pojasnjevala že minule tedne, ko je očitke zanikala.

DeSUS v prihodnjih tednih čaka tudi konstituiranje novoizvoljenih organov stranke, Pivčevo pa pogovor s poslansko skupino, kjer so vsaj trije poslanci podpirali Erjavca. Pogovorila pa se bo tudi s poslancem Robertom Polnarjem, ki v minulih mesecih pri nekaterih ključnih glasovanjih ni podpiral predlogov koalicije.

Napovedala je še, da za delo v stranki ne bo prejemala plače.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija