KDO BO NOVI ITALIJANSKI PREDSEDNIK? Sosedje iščejo naslednika Mattarelle

Svet

V Italiji se danes začenjajo volitve novega predsednika republike, ki bo nasledil Sergia Mattarello. Predsednika v Italiji voli poseben volilni kolegij 1009 članov in glede na to, da je za izvolitev kandidata potrebna dvotretjinska večina, jasnega favorita pa še ni, se bo proces volitev verjetno odvijal več dni.

Mattarella s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem med obiskom Narodnega doma v Trstu.

V Italiji predsednika republike, ki ima sedemletni mandat, ne volijo neposredno volivci, ampak ga izvoli poseben volilni kolegij, ki ga sestavljajo poslanci in senatorji ter predstavniki 20 italijanskih dežel.

V prvih treh krogih glasovanja bo za izvolitev kandidata potrebna dvotretjinska večina najmanj 673 glasov. Zatem bo zadostovala zgolj absolutna večina, torej najmanj 505 glasov.Zaradi pandemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov bodo sicer na dan izvedli le en krog glasovanja. Ta naj bi trajal kar štiri ure in pol.

Zaenkrat kaže, da bo za izvolitev predsednika potrebnih več krogov. V strankarskih vrstah se omenja več imen, a doslej se niti v levosredinskem niti desnosredinskem taboru niso uspeli poenotiti okoli svojega kandidata, ki bi užival prepričljivo večino. V soboto je od kandidature odstopil nekdanji premier Silvio Berlusconi.

Formalno se predsedniku Mattarelli sedemletni mandat izteče 3. februarja. Če do takrat ne bodo izvolili njegovega naslednika oziroma naslednice, bo predvidoma položaj začasno prevzela predsednica senata Maria Elisabeta Alberta Casellati.

V skladu z italijansko ustavo ima predsednik države predvsem protokolarno vlogo. A v zadnjih letih se njegova vloga v italijanski politiki vse bolj krepi. Mattarella je tako že nekajkrat uspešno odigral vlogo razsodnika v italijanski politiki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija