KDO BO DOBITNIK NAGRADE PIRANESI? Tekmuje 50 arhitekturnih realizacij in 32 študentskih projektov

Piran

V Avditoriju Portorož bodo danes potekali 37. Piranski dnevi arhitekture. Tema letošnje mednarodne konference je Prenova: Iz starega v novo življenje. Tako se bodo udeleženci spraševali o tem, kako živeti s preteklostjo, kako jo začutiti, prepoznati in vrednotiti. Drevi bodo podelili tudi prestižne nagrade Piranesi.

Zgodovina ni vedno le brisala vsega predhodnega in rezala vezi s preteklostjo. Pogosto se skozi slojevitost plasti in elementov razkriva življenje naše dediščine in naših prednikov, zapisano v arhitekturo. Tako ostajajo naše vezi s prostorom in minulim časom žive, ustvarjajo našo identiteto in nam obenem omogočajo našo drugačnost in razvoj. Na konferenci se bodo zato spraševali, kako živeti s preteklostjo in v preteklosti danes, zakaj jo sploh ohraniti ter kako vnašati vanjo naš čas, jo prilagajati, transformirati, interpretirati ali ponovno uporabiti, so zapisali organizatorji.

Piranski dnevi arhitekture so mednarodna arhitekturna konferenca z eno najdaljših tradicij na svetu, saj se odvijajo vse od leta 1983. Namen konference je ovrednotiti tekoče arhitekturne trende in predstaviti najbolj inovativne ideje arhitekturne in prostorske produkcije. Piranski dnevi arhitekture predstavljajo in spodbujajo kakovostno sodobno arhitekturo, ki skozi razumevanje in spoštovanje geografskega in kulturnega konteksta ohranja identiteto in kulturno raznolikost.

V sklopu konference bodo drevi v razstavišču Monfort v Portorožu podelili tudi mednarodne arhitekturne nagrade Piranesi, ki so poimenovane po italijanskem umetniku iz 18. stoletja Giovanniju Battisti Piranesiju. Nagrada je namenjena najboljšim arhitekturnim realizacijam, ki so nastale v zadnjih dveh letih na območju srednje Evrope.

Za nagrado Piranesi tekmuje 50 arhitekturnih realizacij in 32 študentskih projektov. Poleg osrednje nagrade bodo mednarodna žirija podelila še dve častni priznanji in študentsko častno priznanje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija