KDO BI IMEL VINAKOPER? V tekmo Koprčani in Brici, Vipavci še razmišljajo

Slovenija

Odkar Istrabenz prodaja polovični delež v družbi Adriafin, je v zraku napetost, kdo ga bo kupil. Slednji je namreč 77,7-odstotni lastnik Vinakopra. Kot je za Primorske novice potrdil prvi mož briške vinske kleti Klet Brda, Silvan Peršolja, bodo oddali ponudbo. Ponudbo pripravljajo tudi v KZ Agrarii. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče v petek.

Rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup polovičnega deleža Adriafina se izteče v petek.

Direktor Kleti Brda Silvan Peršolja meni, da je to še zadnja priložnost, da povežejo vinski posel v Sloveniji. Ponudbo bodo Brici zagotovo oddali, trenutno zbirajo zadnje potrebne dokumente. Pri financiranju bodo kombinirali kredite in lastne finančne vire.

Kot je še povedal za časnik Peršolja, bi z nakupom bi z lastništvom Vinakopra postali pomemben igralec na vinskem trgu, kar je odločilno pri izvozu. Vinakoper ima veliko rdečih sort, po katerih povprašujejo predvsem na Kitajskem in v Aziji.

Silvan Peršolja: "To je zadnja priložnost, da povežemo vinski posel v Sloveniji."

Nakup Adriafina je za direktorja KZ Agrarie, Roberta Fakina, logičen. Agraria je sicer 21-odstotna lastnica Vinakopra. Kot je povedal Fakin za časnik, bi nakup prinesel sinergije med zadrugo in kletjo, nekateri člani zadruge pa so tudi partnerji kleti. Še pred leti je bil takšen nakup za Agrario utopičen, zdaj pa po besedah Fakina temu ni več tako. Poslujejo stabilno in uspešno, nakup si lahko privoščijo ne da bi s tem ogrozili razvoj.

Robert Fakin: "Nakup je logičen."

Možnost oziroma priložnost nakupa preučujejo tudi v največji vipavski kleti Vipava 1894, naslednici Agroinda.

Župani Kopra, Izole, Pirana in Ankarana podpirajo namero Agrarie za nakup deleža v Adriafinu. Menijo, da bi s tem Agraria zagotovila, da eden najbolj pomembnih gospodarskih istrskih subjektov ostane v domačih rokah. Ob tem opozarjajo, da je treba gledati na Vinakoper tudi skozi oči turizma, tradicije in gastronomske ponudbe, saj je koprska klet strateška turistična družba v vlogi promotorja Istre kot turistične in kulinarične destinacije.

Župani (od leve) Gregor Strmčnik (Ankaran), Aleš Bržan (Koper), Danilo Markočič (Izola) in Đenio Zadković (Piran).

Poleg Istrabenza je solastnica Adriafina Luka Koper. Deleža v družbi naj ne bi prodali, niso se pa še izjasnili, ali bodo uveljavljali predkupno pravico. Ob zadnjem poskusu prodaje polovičnega deleža Adriafina so zanimanje poleg Bricev pokazali še v koprski Marjetici, kjer so ponudili 2,5 milijona evrov. Po poročanju časnika, naj se v tekmo tokrat ne bi spustili. Tretji interesent je bila Metalka Commerce v lasti Marjana Pišljarja.

Leto 2018 je bilo za Vinakoper rekordno po prodaji doma in v tujini. Od aprila koprskega vinarja vodi Borut Fakin, sin Roberta Fakina, direktorja Agrarie.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija