KDAJ SE BO PRVA TRIADA VRNILA V ŠOLSKE KLOPI? Kustečeva razkrila možen datum (VIDEO)

Slovenija

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je danes na novinarski konferenci zagotovila, da bodo naredili vse za to, da se bodo otroci, učenci, dijaki, zaposleni v vrtce in šole lahko vrnili čim hitreje. Tako je možno, da bi se otroci v vrtce ter učenci prve triade v šolo lahko vrnili 11. januarja. Zaposlene je pozvala k preventivnemu testiranju.

Simona Kustec

Učenci osnovnih šol s posebnimi potrebami bodo šli ponovno v šole in v zavode za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami v torek, 5. januarja. Dan prej se bodo njihovi učitelji in zaposleni preventivno testirali, je na današnji vladni novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Možnost vrnitve učencev prve triade v osnovne šole in otrok v vrtce pa omenja za 11. januar. Vračanje drugih učencev bo potekalo v skladu z epidemiološko sliko. Že prihodnji teden bo pomembna informacija vračanja učencev s posebnimi potrebami. "Če bo vračanje potekalo po pričakovanjih in bo epidemiološka slika dobra, v najbolj idealnem primeru lahko še v drugem delu istega tedna pričakujemo nadaljnje vrnitve," je povedala.

Kustec: testi bodo na voljo kadarkoli

V drugi skupini prednostnih vrnitev, torej za prvo triado in četrtim ter petim razredom, pa se bodo po navedbah ministrice vrnili dijaki zaključnih letnikov srednjih šol.

Kustečeva je poudarila pomen preventivnega testiranja. Po njenih besedah je zelo pomembno, da bodo zaposlene v vzgoji in izobraževanju testirali pred vrnitvijo na delovno mesto, pozneje pa tudi takrat, ko bodo čutili željo po tem. "Tudi zato, da se bodo sami počutili varne in zdrave. Želimo si, da razumejo, zakaj je testiranje potrebno in pomembno," je povedala ministrica.

Testi bodo po njenih beseda na voljo kadar koli, sami zaposleni pa se bodo odločali, kdaj si tega dodatno želijo. Izdelan bo protokol glede testiranja. Morebitno testiranje otrok pride v poštev po navedbah Kustečeve le na željo njihovih staršev.

Otroci s kroničnimi boleznimi oz. tisti, ki so izpostavljeni zaradi zdravstvenih težav, bodo po njenih zagotovilih imeli tako kot spomladi poseben status. Lahko bodo nadaljevali z izobraževanjem na daljavo, ki bo individualno prilagojeno njihovim potrebam.

Kustec: vrnitev otrok v šole je prvi znak normalnosti

Ministrica je še pojasnila, da pri odpiranju šol in vrtcev izhodiščno sledijo načrtu vračanja, ki ga je vlada sprejela v začetku decembra. V primeru, da bodo v sodelovanju s predstavniki ravnateljev, zaposlenih, strokovnim delom in starši našli zagotovila, da se lahko vračajo v šole in vrtce še pred tem, pa bodo v to vložili vse napore, je napovedala.

Temeljne smernice, kako naj učitelji pripravijo učilnice, so skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in ravnatelji postavili že po spomladanski izkušnji epidemije, je spomnila ministrica. Zavedajo pa se ocene, da se je morda treba še enkrat pogovoriti in premisliti, ali bi bilo možno še kaj optimizirati. O tem se bodo vključeni v vzgojno-izobraževalne procese po njenih besedah v ponedeljek pogovarjali z NIJZ.

V nagovoru na novinarski konferenci je ministrica spomnila, da je ves čas poudarjala, da so učenci v šolah prvi znak normalnosti: "Na žalost se nam je ta normalnost odmikala. Dva meseca brez normalne šole je odločno preveč."

Kot je dejala, ve, da jih je veliko v tem zadnjem obdobju jeznih in iščejo krivce. Priznala je, da je jezna tudi sama, da ji je hudo in bi vse rada nemudoma zopet videla v šolah, v vrtcih, na fakultetah. "Jasno mi je, da motivacija upada. Dajmo, zdržimo še malo," je pozvala.

Obenem je zagotovila, da bo njena prva in najpomembnejša naloga v letu 2021, da se v vrtce in šole, na fakultete vrne življenje, da se vrnejo vrvež, smeh in seveda znanje.

Pediater Denis Baš pa je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je bilo večmesečno zaprtje šol izhod v sili, da obvladajo epidemijo. Šolanje na daljavo pa je po njegovih navedbah pri številnih otrocih in mladostnikih poslabšalo zdravstveno stanje.

Baš: zaznali smo več čustvenih težav

"Pediatri smo v tem času zaznali več čustvenih težav, težav s spanjem, motivacijo, tudi samopoškodovalnega vedenja, motenj hranjenja," je naštel. A zavedajo se, da odprtje šol in vrtcev predstavlja veliko tveganje za širjenje koronavirusa in respiratornih obolenj.

"Zato je toliko bolj pomembno, da smo odrasli dober zgled," je poudaril. Pozval je k upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Zaposlene v vzgoji in izobraževanju pa je pozval, naj se udeležujejo rednih preventivnih testiranj na okužbo s koronavirusom.

V sredo pozno popolne je sicer zasedala vlade v ožji sestavi s svetovalno skupino za covid-19. Namenjena je bila seznanitvi najbolj odgovornih članov vlade o trenutnih epidemioloških razmerah in trendih. Večji del seje so namenili razpravi o možnostih in pogojih za morebitno odpiranje šol in veljavnosti trenutnih ukrepov v času novoletnih praznikov ter v začetku leta 2021.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija