KDAJ BOMO LAHKO ŠLI KAMPIRAT? Datum odprtja kampov se odmika

Slovenija

Čeprav se je odprtje kampov in manjših nastanitvenih obratov pričakovalo že v kratkem, nekateri so omenjali 12. maj, pa ga pred koncem tedna ni pričakovati. Ponovni zagon turističnega gospodarstva se bo zgodil med 15. majem in 1. junijem, predvidevajo na gospodarskem ministrstvu.

"Vse je seveda še vedno odvisno od epidemiološke slike v Sloveniji in odločitve vlade o spremembi odloka o zajezitvi novega koronavirusa," so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo odgovorili na vprašanje, ali drži časovnica, da naj bi manjši nastanitveni obrati in kampi vrata odprli še ta teden.

Nastanitveni obrati so morali v skladu z vladnim odlokom zapreti vrata 16. marca, številni pa so se zaradi zmanjšanja obiska za ta korak odločili že pred tem. Zdaj novoustanovljeni strokovni svet za turizem v sodelovanju z zdravstvenimi strokovnjaki pripravlja standarde, ki jih bodo morali v turistični panogi upoštevati ob ponovnem odprtju.

Gostinski lokali so lahko svoje terase odprli 4. maja. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je takrat napovedal, da bo še v maju sledilo odpiranje nastanitvenih objektov, najprej manjših za do 30 gostov. Ob ugodni epidemiološki sliki bi junija sledili hoteli, centri dobrega počutja in ostali ponudniki, je dodal.

V hotelih sicer letos pričakujejo okoli 70-odstotni upad prihodkov na letni ravni, če bodo lahko prve goste sprejeli 1. junija in se bodo v istem mesecu sprostili tudi prehodi meja z državami, ki covid-19 obvladujejo podobno kot Slovenija. Podoben padec tako prihodkov kot tudi obiska pričakujejo tudi v kampih.

Turizem je med najbolj prizadetimi panogami zaradi koronavirusa in vlada mu napoveduje dodatne ukrepe pomoči. Med njimi je gospodarski minister Zdravko Počivalšek pred dnevi omenil sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti sedanjih ukrepov in dodatna likvidnostna sredstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija