KDAJ BOLJŠI ČASI ZA OBMOČJE ARGA? Kljub velikemu interesu slaba banka še ni prodala zemljišča

Izola

Pred slabim letom smo poročali o nameri DUTB, da proda območje Arga v Izoli, ki že dolgo neslavno propada, čeprav je del območja zaščiten kot tehnični spomenik. Čeprav je zanimanja veliko, kot so nam potrdili na izolski občini, pa do prodaje zaenkrat ni prišlo. Je vzrok v željah investitorjev?

Na spletnem portalu nepremičnine.net slaba banka skoraj 3.600 kvadratnih metrov veliko stavbno zemljišče prodaja za 8,8 milijona evrov. Kot so zapisali prodajalci, gre za elitno lokacijo "neposredno ob marini v centru Izole s čudovitim pogledom na Dolomite". Večji del nekdanje tovarne je bil odstranjen, del vhodnih stavb in dimnik ob Dantejevi pa je pod spomeniško zaščito.

Zanimanja je veliko, so nam povedali na Občini Izola. "Vendar večinoma le za gradnjo počitniških stanovanj, kar pa Občina Izola na tem območju ne bo dovolila," so dodali.

Občinski plan ne dovoljuje nobene stanovanjske gradnje

V prodajnem katalogu DUTB sicer navaja, da ima območje v večjem delu namensko rabo MT, kar pomeni turistična območja z nastanitvijo, manjši del pa Z oziroma območje zelenih površin. "Zemljišče se nahaja na območju zazidalnega načrta Marina, kjer je predvidena revitalizacija degradiranih industrijskih območij."

Na občini odgovarjajo, da so ti podatki "nerelevantni". "Prostorski plan za to območje pa celo prepoveduje kakršno koli stanovanjsko gradnjo, v vsakem primeru pa bomo morali v bodoče za izvedbo katerega koli novega projekta sprejeti nov prostorski načrt – OPPN."

Območje ladjedelnice tudi čaka boljše čase. 

Območje je danes znano pod različnimi imeni; Droga (kot jo navaja register kulturne dediščine), Argo, Argolina in Arrigoni. Slednje ime je dobilo po italijanskem lastniku iz obdobja med obema vojnama, ohranilo pa se je tudi drugje, saj ga nosi tudi bližnji park in npr. lokalni namiznoteniški klub. Tovarna Arrigoni je bila sicer nekoč največja tovarna predelave hrane na Jadranu.

DUTB po podatkih občine z izbranimi arhitekti in mednarodnim svetovalcem za razvoj turističnih produktov pripravlja idejne zasnove območja Arga, ki naj bi jih predstavili konec februarja. Obenem naj bi občini in širši javnosti pokazali tudi idejno zasnovo območja nekdanje ladjedelnice.

Na DUTB so potrdili, da pripravljajo idejne zasnove, a da ne bodo še nared v februarju.

V ospredju morajo biti delovna mesta

Na Občina Izola so sicer še enkrat poudarili, da pri vseh novih projektih stremijo k pridobivanju čim večjega števila novih delovnih mest z višjo dodano vrednostjo. Prednost dajejo dejavnostim, ki bi se lahko izvajale skozi celo leto in ne samo v visoki sezoni.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Izolan |  02 .02. 2018 ob  17: 38
Dejmo breda,decman,zorko,mef in banda v napad na nove zupane in poglejte zanazaj kaj je ostalo za vami!
Lakotnik |  02 .02. 2018 ob  17: 37
-1
Bravo izolan!
Izolan |  02 .02. 2018 ob  17: 36
-1
Dejmo rdeci cimprej napast nove zupane in da nazadujemo se 50 let nazaj.... dejmo komunjare v napad!
Slonjo |  02 .02. 2018 ob  13: 43
Mogoče bi ga lahko kupil jereb po 41,00 €/m2, tako kot njemu prodaja ončina zemljišče komunalno urejeno parkirišče pred trgovino ki je kao degradirano.
Občin bo sntem zasluškom lahko kandidirala za nakup 10 m2 zemljšča bivšega arga.
Župan in občunski svetniki ta varjanta je fulllll biznis
Izolan | danes ob 00:00  |  02 .02. 2018 ob  10: 56
Si prebral prejsnje komentarje? DUTB hoce OBCINI PODARIT zemljisce. Vendar OBCINO to NE ZANIMA!
Izolan |  02 .02. 2018 ob  00: 00
Zanimanja je veliko ma gdo bo vlagal in da ga pol rdeci bremzajo pri gradnji? V izoli lahko gradi samo sd....
Haha  |  01 .02. 2018 ob  20: 32
V Kopru bi bil lastnik že znan grafist kdo drug.
@Livio |  01 .02. 2018 ob  11: 30
kaj pa je naredila občina, država ? najprej je bila uničena tovarna, zdaj so uničenju prepustili še stavbe!!!!! ko so prostore zasedli skvoterji pa takoj halo !!!!
Livio | danes ob 10:45  |  01 .02. 2018 ob  10: 54
Cerkev je zraven. Brezdomci in zapostavljeni pa so bili dobrodosli pri skvoterjih. Se je organiziralo solidarne obroke hrane.
Nisi mai bil tam shizo iz Belvederja, zato molci.
Livio |  01 .02. 2018 ob  10: 45
kaj so naredili skvoterji,ne prav veliko. Naj naredijo novo cerkev bi povedal Geza,ali pa prostore za brezdomce.
1