KDAJ BO HRVAŠKA BREZPOGOJNO ODPRLA MEJO ZA SLOVENCE? V pripravi je posebna aplikacija

Slovenija

Slovenski državljani so dobrodošli na Hrvaškem in nikakor ni naključje, da smo mejo najprej odprli za naše najbližje sosede, poudarja podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Davor Božinović. Ne pričakuje, da bi lahko slovenski državljani prestopili hrvaško mejo brez omejitev, dokler ne bo konec epidemije na Hrvaškem.

Od ponovnega odprtja meje 9. maja do 22. maja do 13. ure je Hrvaška po podatkih hrvaškega notranjega ministrstva dovolila vstop zaradi neodložljivih osebnih razlogov 19.074 slovenskim državljanom, še 3117 jih je vstopilo na Hrvaško na podlagi poslovnih in gospodarskih razlogov.

Hrvaška nadzira svojo mejo s Slovenijo v skladu s priporočili epidemiologov. Ob tem je pomembno poudariti, da Hrvaška tako kot Slovenija spoštuje priporočila EU o nediskriminaciji. Ko gre za ljudi, ki prihajajo na Hrvaško, je treba imeti epidemiološko stanje pod nadzorom, da lahko posredujemo, če je potrebno, je še povedal Božinović, ki je tudi predsednik nacionalnega štaba civilne zaščite, v katerem imajo vodilno vlogo epidemiologi.

Božinović: odpiranje meje imamo za potencialno tveganje

Davor Božinović

"Živimo v časih globalne pandemije. Na Hrvaškem je razglašena epidemija. Naši strokovnjaki v tem trenutku še ne razmišljajo, da bi razglasili konec epidemije, vse dokler imamo nove primere okužb. Ne glede na to, da se te številke zmanjšujejo, imamo odpiranje meje za potencialno tveganje, ne le na Hrvaškem," je še pojasnil.

Na vprašanje, ali bo Hrvaška brezpogojno odprla mejo za slovenske državljane pred koncem epidemije v državi, je odgovoril, da "nihče na svetu ne more predvidevati, kako se bo razvijala pandemija".

"Težko je oceniti, kako se bo v vsakem segmentu razvijala tudi turistična sezona, naša odgovornost je, da poskrbimo za največjo možno zaščito državljanov in turistov, da bi pristojne institucije lahko čim prej posredovale v primeru širitve okužb," je še dejal Božinović. Dodal je, da je pomembno, da se vsi hrvaški državljani in vsi gostje na Hrvaškem počutijo varno ter v vsakem trenutku vedo, kam se lahko obrnejo, če bi se pojavilo novo žarišče.

Potrebno bo vnesti podatke, ki so pomembni za epidemiologe

Poudaril je, da je Hrvaška s svojimi spletnimi vprašalniki za vse potnike pospešila prehod čez mejo, dodatno pa bo to izboljšala aplikacija, ki jo pripravljajo. Vsi potniki bodo lahko prek aplikacije vnesli svoje podatke, ki so pomembni za epidemiologe. Ko bo to storili, bodo lahko šli čez mejo brez kakršnih koli formalnosti.

Spomnil je, da je Hrvaško lani obiskalo več kot 20 milijonov turistov, kar se zaradi pandemije letos ne bo ponovilo, je pa že četrtina te številke izziv za epidemiologe. Napovedal je, da bo Hrvaška postopoma znova odprla svojo mejo tudi za državljane drugih držav Srednje Evrope.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija