"K**CI" IN "K**BE" V IZOLSKI OSNOVNI ŠOLI: Tako je nekdanja ravnateljica Angelinijeva zmerjala sodelavce, na sodišču je krivdo priznala

Izola

Nekdanja ravnateljica Osnovne šole Dante Alighieri iz Izole Simona Angelini je na koprskem okrajnem sodišču priznala krivdo za večletno šikaniranje zaposlenih. Sodišče ji je prisodilo 3000 evrov kazni, poročajo današnje Slovenske novice.

Sodnik Miha Špilar je ravnanje Angelinijeve označil kot nedopustno, tudi zato, ker se je dogajalo v vzgojno-izobraževalni ustanovi, kjer je od novembra 2019 zaposlena kot učiteljica razredničarka v podaljšanem bivanju, navaja časnik. Postopek zaradi šikaniranja je sprožila šola.

BONUS VIDEO: Dileme in zagate glede naročanja kave na Obali

Svet šole je Angelinijevo oktobra 2019 razrešil z mesta ravnateljice, potem ko so v javnost prišli očitki o mobingu nad zaposlenimi in nepotizmu, skrhali pa so se tudi odnosi s starši oz. svetom zavoda.

Obtožnica je Angelinijevi očitala, da je nad devetimi zaposlenimi izvajala psihično nasilje in trpinčenje, jih poniževala in v njih zbujala občutke prestrašenosti, kar je privedlo do njihovih zdravstvenih težav, predčasnih upokojitev, odpovedi. Kot poročajo mediji, naj bi si nekdanja ravnateljica privoščila, da je zaposlenim na šoli namenjala kletvice, kot so "k***c" in "mona", "kokoši", "krave", celo "k***e". K šoli pripadajoč vrtec naj bi primerjala z drekom, ko ji je sodelavka zaupala o težavah z enim od otrok, pa naj bi ji odgovorila, naj ga zvleče v toaletne prostore in stepe. Med kolektivom naj bi tudi razširjala laži in tako ustvarjala nepotrebne konflikte.

Ker je Angelinijeva menila, da je niso razrešili pravilno, se je obrnila na koprsko delovno sodišče, ki pa je zahtevek zavrnilo. Po njeni pritožbi je delovnemu sodišču pritrdil tudi senat koprskega višjega sodišča.

Delovno sodišče je v zadnjem mandatu Angelinijeva ugotovilo tudi več kršitev. Tako se leta 2018 ni v celoti izločila iz dogovarjanja o študentskem delu svoje hčerke v vrtcu L'Aquilone, ki deluje pod okriljem šole. Brez javnega razpisa je za nedoločen čas zaposlila svetovalno delavko, kršila je dostojanstvo in ovirala sindikalno delo sindikalne zaupnice ter dopustila, da je manjkajočo učiteljico mimo zakona nadomeščal spremljevalec otroka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prč |  06 .07. 2022 ob  15: 34
23
Dragi šolniki.
Delate manj kot 50%, 40 urnega tednika in za to dobivate odlično plačo. Stalno jočete in nam razlagate kako ste izgoreli. Če je temu tako, zakaj ne menjate službe in se nam pridružite v gospodarstvu, kjer se cedita med in mleko. V mojih šolskih časih vas je bila polna Loggia, Primorka, Jordan,... in danes je podobno, nisem slep.
Angelinijeva ni osamljen primer, je ena redkih, ki je bila obsojena.
Na vsaki šoli so "šolniki", ki to ne bi smeli biti in na vas šolnikih je, da jih izločite.
galeb |  06 .07. 2022 ob  12: 19
36
Sta štronca di dona. Va fanculo.