Kažun, upanje za brezdomce

Piran

V Piranu so pred kratkim vrata odprli tudi brezdomcem. Imajo dnevne prostore in hišo, v kateri prebivajo. Pa tudi zemljo, na kateri lahko pridelujejo hrano. Samo v piranski občini je brez strehe nad glavo več kot petdeset ljudi. 

 

Dnevni center v Zupančičevi ulici smo obiskali na lep, sončen dan, zato gneče ni bilo. Za mizo je sedel le Edo, ki je nekakšna maskota Kažuna. "Pozimi bo tu zagotovo večja gneča," nam razloži Ingrid Ličen, vodja programa celovite skrbi za brezdomne pri Centru za socialno delo Piran. Mraz je največji sovražnik brezdomcev, ki jih je v občini več kot petdeset. V večini prebivajo po raznih vrtovih, v barakah in prikolicah.

Zato so nekaterim ponudili prenočišče v hiši sredi Pirana. V Kažunu, kot so poimenovali tipično staro piransko hišo, trenutno stanuje osem brezdomcev. Med njimi so tudi ženske. Tu so pristali zaradi različnih težav, najpogostejši scenarij je izguba službe, nezmožnost poravnavanja mesečnih stroškov in plačevanja najemnine.

"Kažun je poskus, da tem ljudem povrnemo dostojanstvo, da jim omogočimo socializacijo" dodaja Ličnova in pri tem poudarja, da so tudi v Kažunu pravila. "Prepovedani so alkohol in droge, po desetih mora biti mir. Imeli smo nekaj težav, a so nekateri sami ugotovili, da sobivanja ne zmorejo in so se odselili." Kažun ima tudi skupno kuhinjo, kjer si lahko stanovalci sami pripravijo kosilo. In po novem si sestavine za v lonec sami tudi pridelajo.

Občina je prispevala hišo in vrt

Na Arzah pri piranskih tabornikih so si s pomočjo piranske občine uredili vrt, kjer že rastejo razne vrtnine. Po vrtu nas je popeljal Mitja, ki za vrt in "vrtnarje" skrbi preko javnih del. Pri tem mu pomaga pet ljudi. "Delo na vrtu jim je v veliko veselje, saj čutijo, da so tako koristni," še doda med poziranjem z motiko.

Program pomoči večinoma financira država, piranska občina pa je prispevala hišo, v kateri prebivajo in zemljišče za vrt.

Yuga |  19 .10. 2013 ob  08: 09
Bila nekoč prelepa država Yuga se imenovala,razbili jo nacionalisti ki sedaj postali so paraziti.
Pirančan |  17 .10. 2013 ob  18: 59
-1
sem vedel da se ne splača delat. če delaš in imaš 1000e plače....po vseh davkih in prispevkih ti ostane -500e.......skratka brezvezna država.