KAZNI ZA PREKOMERNO HITROST IZ IZOLE VELJAJO: Tako je odločilo vrhovno sodišče

Izola

Občina Izola je prejela sodbo Vrhovnega sodišča RS iz katere izhaja, da je bila postavljena prometna signalizacija na Prešernovi cesti, ki je določala omejitev hitrosti 40 km na uro z dopolnilno tablo, da omejitev velja naslednjih 400 metrov, veljavna tudi na delu, kjer so se izvajale meritve hitrosti. To pomeni, da so bile meritve hitrosti opravljene pravilno in zakonito ter da višina nobene izdane globe ni bila nezakonita, so danes sporočili z občine. Spomnimo, da bo od petka v Izoli ponovno nameščen tudi premični radar, o čemer smo poročali včeraj.

Leta 2017 je bila v javnosti zelo odmevna novica, da pristojne službe Občine Izola neupravičeno globijo voznike, ki na odseku Prešernove ceste prekoračijo hitrost 40 kilometrov na uro. Prometna signalizacija določa omejitev hitrosti 40 kilometrov na uro, dopolnilna tabla pa določa dolžino omejitve hitrosti, to je 400 metrov. Za omenjenim znakom je križišče, zato so nekateri dvomili v zakonitost izmerjene hitrosti za križiščem.

Vrhovno sodišče je v sodbi ugotovilo, da je bilo glede na dikcijo petega odstavka 17. člena takrat veljavnega Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah jasno, da je signalizacija za omejitev hitrosti, ki ji je bila dodana dopolnilna tabla za dolžino veljavnosti znaka, veljala kljub morebitnem križišču. To pomeni, da so bile meritve hitrosti konec leta 2016 opravljene pravilno in zakonito ter da višina nobene izdane globe ni bila nezakonita, sporočajo z izolske občine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija