KAZNI IZ ITALIJE PREJELI TUDI NA OBALI: Naj vas nenavaden elektronski naslov ne zavede

Izola

Poročali smo že, da kazni za prometne prekrške, ki jih je prejelo že kar nekaj Slovencev, med njimi tudi prebivalci obalnih mest, niso poskusi prevare. Veliko prejemnikov namreč zmoti elektronski naslov, napisan v prejeti pošiljki, ki je precej nenavaden.

Po poročanju Primorskih novic je Izolanka prejela kazen zaradi vstopa z avtomobilom na območje za pešce v Bologni. Pošiljka je bila priporočena, napisana v angleškem jeziku, dobila pa jo je osem mesecev po storjenem prekršku. Zmotil jo je elektronki naslov pmbologna@babyloweb.eu, saj je mislila, da gre za prevaro. Dejansko gre za naslov tamkajšnje redarske službe oz. mestne policije.

Podobno se je zgodilo tudi Koprčanki, ki je poleti leta 2017 v središču Firenc vozila po voznem pasu, namenjenem vozilom javnega prevoza in taksijem, piše časnik. Kazen je dobila eno leto po storjenem prekršku. Medtem ko sta pred kratkim dve voznici iz okolice Nove Gorice prejeli kazni za prehitro vožnjo v bližini Vidma. Ena od njiju je pošiljko dobila celo v slovenščini.

Kazen lahko prispe z večmesečno zamudo

Italijansko veleposlaništvo v Sloveniji je potrdilo, da ne gre za prevaro. Na svoji spletni strani aprila letos so objavili posebno obvestilo, da so "na plačilnih nalogih, ki jih prejmejo lastniki vozil v prekršku, navedene spletne strani (najpogosteje babyloweb.eu in www.emo.nivi.it/emoit.nivi.it), do katerih lahko uporabnik dostopa z vnosom zahtevanih podatkov ali uporabniških kod in preveri izdano kazen". Pri tem se višina kazni na plačilnem nalogu ne ujema z zneskom na spletni strani, saj so zraven zaračunani še stroški preverjanja podatkov o lastnikih vozil in vročitve.

“Kazni za prekrške izdajajo mestna redarstva in krajevne policije pri občinah in drugih italijanskih lokalnih upravah. Če jih ne prejmejo iz Italije, ampak iz drugih držav, je to zato, ker imajo sklenjene pogodbe z zunanjimi agencijami, pooblaščenimi za preverjanje podatkov o lastnikih vozil in vročanje kazni,” so za Primorske novice pojasnili na veleposlaništvu. Ob tem so poudarili, da je bančni račun na plačilnem nalogu račun občine, ki je izdala kazen, in ne (tuje) agencije za izterjavo plačila. Zaradi celotne administracije in pošiljanja v tujino pa lahko kazen prispe z večmesečno zamudo od dneva storjenega prekrška.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija