KATERE OBRTNIKE SO 'LOCKDOWNI' NAJBOLJ PRIZADELI? Po nekaterih storitvah pa je povpraševanja celo več kot pred krizo

Slovenija

Epidemija koronavirusa in zaustavitev javnega življenja sta krepko posegli v delo podjetnikov, a kot kaže analiza spletne platforme primerjam.si, vseh nista prizadeli enako. V analizi so preverjali, kako so raznorazna zaprtja in ukrepi spreminjali povpraševanje po storitvah za dom in posel, katere obrtnike in mojstre so ljudje bistveno več iskali in katerim se je posel na drugi strani ustavil.

Na spletno platformo primerjam.si lahko Slovenci oddajo povpraševanje po različnih storitvah, ki jih potrebujejo bodisi doma bodisi na delovnih mestih.

V zadnjih dveh letih so prejeli več kot 140.000 različnih povpraševanj, na podlagi teh pa so analizirali učinke obeh valov epidemije. Pregledali so podatke med 1. februarjem in 1. majem 2020, v času trajanja prvega 'lockdowna' in med 1. oktobrom 2020 in 1. marcem 2021, v času drugega 'lockdowna'. Te podatke so nato primerjali z enakima obdobjema v letu pred tem in anlizirali, pri katerih obrtnikih in storitvah so bila odstopanja največja.

V prvem 'lockdownu', kot poimenujejo to obdobje, so največjo škodo utrpeli mojstri in podjetja, ki opravljajo storitve v stanovanjih. Največje padce so na tej platformi beležila podjetja, ki opravljajo prenove kopalnic (-56 %), čiščenje stanovanj (-45 %), obnova in polaganje talnih oblog (-42 %) in slikopleskarske storitve (-30 %).

Ustavilo pa se je povpraševanje po storitvah, vezanih na dogodke.

Povpraševanje po izdelavi spletnih strani je ostalo na približno enaki ravni kot pred epidemijo, so pa se za 170 odstotkov povečala povpraševanja po izdelavi spletnih trgovin.

Kot navajajo, je bilo izredno povpraševanje tudi po gradbincih. V prvem valu epidemije je zraslo povpraševanje za izkope in zemeljska dela (+70 %), gradnjo hiš (+34 %) ter urejanje okolice in dvorišč (+31 %).

V obdobju med lanskim oktobrom in marcem letos pa upada povpraševanja niso zaznali, nasprotno, zabeležili so celo tri odstotno rast vseh povpraševanj.

Zabeležili so povečano povpraševanje po bageristih (skoraj 50 odstotna rast), fasaderjih (+47 %) in pri mojstrih za prenovo stanovanj (+45 %). Upad povpraševanja pa so zabeležili polagalci knaufa (-44 %), mojstri za prenovo kopalnic (-33 %) in čistilni servisi (-27 %).

Kot zaključujejo, je v naslednjih mesecih pričakovati manjši porast iskanj najrazličnejših obrtnikov in storitev. Glavni izsledki analize torej med drugim kažejo, da je "začetek prvega vala prepolovil povpraševanja po storitvah," podjetja pa so "mrzlično" vzpostavljala spletne trgovine. V drugem valu pa je strah pred korono popustil in ljudje so začeli ponovno iskati in najemati obrtnike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija