KATERA DRŽAVA IMA NAJBOLJŠO JADRALNO EKIPO? Moštvo Krpanov v finalno serijo zlatega pokala SSL

Slovenija

Slovenski jadralci so odpotovali na finalno serijo zlatega pokala SSL, ki se jutri začenja na španskem otoku Gran Canaria. S katerimi nasprotniki se bo ekipa Krpanov pomerila v prvem krogu, bo določil nocojšnji žreb. Moštvo Krpanov vodi kapetan Vasilij Žbogar.

V Las Palmasu je vse nared za pričetek finalnega dela zlatega pokala, na katerem se bo med 10. novembrom in 3. decembrom pomerilo 40 držav. Ekipe bodo jadrale na 14-metrskih monotipih SSL47, posadke pa bodo štele od 8 do 10 članov. Slovenska zasedba je na prizorišče odpotovala danes.

Moštvo Krpanov bo vodil kapetan Vasilij Žbogar, ob njem bo krmar Igor Lah, glavno jadro bo upravljal Tomaž Čopi, za optimalne nastavitve prednjih jader bosta zadolžena Mitja Margon in Mitja Beltram, Tina Mrak bo jadralka ob jamboru, nekdanji veslač Jani Klemenčič bo vrtel vitle, Vid Jeranko bo imel vlogo dvižničarja, mladi Gašper Strahovnik pa bo na premcu.

Tekmovalni program predvideva skupno 25 dni flotnega jadranja v štirih krogih. Sklopi regat od 1/32 finala do 1/4 finala bodo trajali po pet dni, medtem ko bosta polfinale in finale potekala en dan. Na regatnem poligonu bodo tekmovali v skupinah po štiri, nakar bosta po vsaki zaključeni etapi v naslednji krog napredovali najboljši dve.

Slovenija se z je z zmago v kvalifikacijah uvrstila v 1/32 finala, ki se s prvimi plovi začne jutri, ali jim bo uspelo napredovati v naslednji krog, pa bomo izvedeli že 14. novembra

"Ker bomo nastopili v enaki sestavi, kot smo tekmovali v kvalifikacijah, sem prepričan, da bomo z nekoliko zgodnejšim izplutjem v petek in hitro vajo vseh manevrov pred startom kmalu uigrani," je ob odhodu dejal kapetan Žbogar.

Premierna izvedba zlatega pokala SSL Gold Cup je organizirana po zgledu nogometne Lige prvakov, njen cilj pa je ugotoviti, katera država ima najboljšo jadralsko ekipo, pri čemer uvrstitev ni odvisna od finančnih zmožnosti posamezne nacije. Zato bo tekmovanje potekalo na enakih jadrnicah, ki jih priskrbi organizator, predhodno pa je bilo sodelujočim zagotovljeno tudi enako število dni treninga, ki ga je udeležencem omogočil SAF – fundacija jadralskih športnikov s sedežem v Švici.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija