KATASTROFA ZA SLOVENSKI TURIZEM: Odpoved prihodov ponekod tudi 100-odstotna, pod vprašajem velikonočni in prvomajski prazniki

Slovenija

V nekaterih slovenskih turističnih agencijah, predvsem tistih, ki tuje turiste vodijo v Slovenijo, zaradi širjenja koronavirusa že opažajo konkreten upad posla. Medtem v največjih agencijah, ki ponujajo potovanja v tujino, prejemajo veliko vprašanj in opažajo, da se turistični tokovi preusmerjajo. Največ škode lahko naredi panika, pravijo oboji.

V agenciji Atur Travel iz Ljubljane, ki je specializirana za destinacije v južni, vzhodni in srednji Evropi in se še posebej osredotoča na azijske goste (med drugim ponujajo storitve v kitajskem, korejskem in japonskem jeziku), so zaradi posledic novega koronavirusa močno zaskrbljeni. Opažajo padec števila popotnikov oz. turistov, ki se odločajo za prihod v Slovenijo oz. širšo regijo. "V naši agenciji je odpoved potovanj v mesecu marcu zaenkrat skoraj 100-odstotna, za april in maj pa okoli 80-odstotna," je pojasnila glavna izvršna direktorica Anja Poženel Belec.

Največ svoja potovanja odpovedujejo gostje iz Tajske, Indonezije, Vietnama in Južne Koreje. "Trenutno se rezervacije prestavljajo na september in oktober, tako da pričakujemo velik porast v jeseni, če se bo situacija seveda do takrat umirila. Vseeno se bo izpad v prvih šestih mesecih poznal na letni ravni," je dodala sogovornica.

Da pri italijanskih turističnih agencijah prihaja "do kar precejšnjega upada in odpovedi" turistov, ki so sicer nameravali v Slovenijo, pa opaža prvi mož organizacije Lovely Trips, ki podjetjem pomaga pri promociji slovenskega turizma v Italiji, Gorazd Skrt. Veliko več odpovedi je sicer pri skupinah, manj pa pri individualnih obiskih Slovenije.

"Italijani samostojno ali v krogu družine še upajo potovati, v skupinah pa je prisoten strah," je pojasnil. Mnogi se preventivno, tudi če nimajo simptomov, ne odpravijo na pot, da ne bi slučajno širili okužbe. Na drugi strani pa je v Sloveniji prisoten strah pred okužbo, ki bi jo prinesli italijanski gostje. "Nekaj nezaupanja in strahu je vendarle čutiti tudi med prebivalstvom, turističnimi delavci in gosti iz ostalih držav," opaža.

V tem trenutku je sicer po Skrtovi oceni še težko oceniti, kakšen bo učinek epidemije na turizem, saj ni mogoče vedeti, kako se bo situacija razvijala. "V kolikor zadeva izzveni v naslednjih tednih, bo del odpovedanih potovanj mogoče nadoknaditi - in bo izpad nekaj odstotkov. Če pa se bo stanje nadaljevalo v naslednje mesece, bi to lahko pomenilo lahko več desetodstoten upad prihodov Italijanov, posebej če se bosta državi odločili za kakšne rigorozne ukrepe," je menil.

Situacija že vpliva na načrte za obdobje velikonočnih praznikov, opaža Skrt. "Prihaja do odpovedi obstoječih rezervacij. Tisti, ki še niso rezervirali, pa si tega ne upajo storiti," je pojasnil.

Težko je verjeti v tako hitro normalizacijo, da bi bilo mogoče v celoti rešiti prvomajske praznike, je dodal: "Potovanja bodo v tem času okrnjena, pa čeprav bi se širjenje virusa do tedaj že ustavilo. Primanjkovalo bo predvsem organiziranih skupin, za katere agencije potrebujejo več časa za organizacijo." V kolikor se bi situacija normalizirala, se splača staviti predvsem na posamične goste, ki bi z rezervacijami v zadnjem hipu lahko zapolnili vrzel, je menil sogovornik.

"Turizem je panoga, ki hitro občuti posledice kriz, a si tudi hitro opomore. V tem trenutku sta možna dva scenarija - tisti manj slab, pri katerem se bomo do konca leta trudili omiliti posledice - pa tudi tisti veliko bolj temen - z uničeno sezono. Črnemu scenariju se lahko izognemo s premišljenimi ukrepi," je še prepričan Skrt.

Medtem v velikih turističnih agencijah, ki ponujajo potovanja slovenskim gostom, še vedno opravljajo storitve kot običajno. V turistični agenciji Palma ne opažajo zmanjšanega povpraševanja, odpovedi že rezerviranih potovanj skoraj ne beležijo, prisotna pa sta "strah in negotovost, predvsem pri potnikih, ki se odločajo ali so že prijavljeni na kateri od destinacij, ki je bila glede koronavirusa medijsko najbolj izpostavljena", so pojasnili.

Kako bo koronavirus vplival na potovanja v času velikonočnih in prvomajskih praznikov, še ne morejo oceniti, poudarjajo pa, da v tem trenutku največ škode lahko naredi panika. "Naše sporočilo je jasno; v 30 letih našega poslovanja smo vedno delovali v prid naših gostov in zaposlenih. Tako bo tudi v teh razmerah," so zatrdili.

V turistični agenciji Kompas priznavajo, da se situacija v zvezi z boleznijo covid-19 spreminja iz dneva v dan. "Družba Kompas seveda skrbno spremlja usmeritve glede potovanj, ki jih objavljata obe uradni inštituciji v Sloveniji, torej ministrstvo za zunanje zadeve in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ter na podlagi priporočil sprejema odločitve," so povedali.

Kompasova potovanja v Italijo v programih nimajo predvidenih obiskov mest, ki so trenutno v karanteni, zato zaenkrat tudi nimajo predvidenih odpovedi. Na splošno pa bolj kot upad povpraševanja beležijo njegovo preusmerjanje.

Potovanja na splošno odpovedo na podlagi priporočil uradnih inštitucij v državi, torej NIJZ in zunanjega ministrstva, ki ažurno ocenjujeta stanje v posamični državi in njenih regijah. Potniki so v tem primeru upravičeni do vračila celotne kupnine, tudi do vračila stroškov vplačanega rizika, saj se v tem primeru smatra, da gre za višjo silo, so zatrdili. "Na prvem mestu sta vedno varnost in zdravje naših potnikov," so še izpostavili v Kompasu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija