KATASTROFA IZ LANSKEGA DECEMBRA SE NE BI SMELA VEČ PONOVITI: Danes začetek sanacije brežine na Cesti na Markovec

Koper

Potem ko se je lanskega decembra zaradi večdnevnega obilnega deževja na Cesti na Markovec utrgal zemeljski plaz in ogrozil tamkajšnje bloke, se bo danes začela celovita sanacija brežine. Naložba, v okviru katere bodo zmanjšali naklon brežine in uredili odvodnjavanje, utrdili skalne bloke in postavili nosilne mreže, se bo zaključila predvidoma aprila prihodnje leto.

Pristojne službe so sicer že decembra lani izpeljale več interventnih ukrepov, s katerimi so odpravile posledice zemeljskega plazu in zaščitile tamkajšnje objekte, a je za utrditev in zavarovanje brežine pred nadaljnjim plazenjem nujna celovita sanacija. Na koprski občini so zato, preden so izbrali najustreznejši način sanacije, poskrbeli za geološko-geomehanske raziskave terena ter geološko-geotehnični elaborat.

V okviru sanacije bodo najprej celovito očistili teren, posekali drevesa in grmovje, nato pa začeli urejati naklon brežine in odvodnjavanje. "Poleg tega bodo stabilizirali skalne bloke na terenu in postavili sidran sistem nosilnih mrež ter poskrbeli za končno ureditev območja, na katerem bodo posadili različne drevesne vrste in grmovnice ter ga zatravili," so sporočili s koprske občine.

Gradbena dela se bodo začela v ponedeljek, 15. novembra, in bodo trajala predvidoma pet mesecev. Vrednost naložbe znaša 889.744,24 evra, izvajalo pa jo bo podjetje Rafael, d. o. o.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija