KATALONSKI VZOR: Lahko neodvisnost zahteva tudi Istra?

Istra

Burno dogajanje v Kataloniji, kjer se je 90 odstotkov prebivalcev po podatkih tamkajšnje vlade izreklo za samostojnost, je k razmišljanju o neodvisnosti verjetno pahnilo še kakšno pokrajino po Evropi. Hrvaški Portal Index je preverjal, ali bi lahko neodvisnost zahtevala tudi Istra.

V Istri trenutno ne obstaja gibanje, ki bi se resno zavzemalo za neodvisnost, istrski politiki pa ne skrivajo želje po lokalni reorganizaciji Hrvaške, po kateri bi bila Istra ekonomsko samostojna regija. Istra namreč v državni proračun vplačuje veliko več, kot iz njega dobi.

Po podatkih iz leta 2015 Istra letno ustvarja presežek, visok skoraj 110 milijonov evrov, ki konča v državnem proračunu oziroma kot pomoč drugim županijam. S tem zneskom bi lahko vsako leto zgradili po eno bolnišnico in študentski kampus, so prepričani v regionalni stranki IDS. Povedano drugače, Istra bi lahko v treh letih sama zgradila most na Pelješac, ki velja za eno večjih hrvaških investicij zadnjih let.

Na Facebooku je poleti vzniknila stran Republika Istra

Lahko Istra zahteva neodvisnost?

Na družbenih omrežjih se je ob risanju vzporednic s Katalonijo postavilo vprašanje, ali lahko Istra zahteva neodvisnost oziroma ali se lahko to vprašanje pojavi v prihodnosti.

Zgodnji podatki kažejo, da se Istra lahko sama financira. Zgodovinsko gledano je pomembna vrnitev pod okrilje Hrvaške, ki se je zgodila po drugi svetovni vojni, ko je takratni Jugoslaviji ponovno pripadla tudi slovenska Primorska. Nacionalno identiteto so med poitalijančevanjem pomagali ohranjati zlasti katoliški duhovniki, ključno vlogo pri vrnitvi pa so imeli partizani in Tito, piše Index.

Čeprav danes ni gibanja, ki bi uradno zahtevalo neodvisnost, se istrski politiki, zbrani okoli IDS, zavzemajo za Istro kot regijo. Istrijani so zlasti nezadovoljni s centralizacijo Hrvaške, saj od države dobivajo veliko manj, kot ji dajejo.

Glede možnosti za zahtevo po neodvisnosti ustavni pravnik Peđa Grbin, sicer Istrijan, pravi, da je po ustavi hrvaška država nedeljiva, torej te možnosti ni. Tudi ostali sogovorniki poudarjajo, da je realna istrska želja regija z ekonomsko avtonomijo. Po njihovem si ljudje dejansko ne želijo neodvisne države. Zgodovinar Tvrtko Jakovina je dodal, da neodvisnost Istre mogoče ni niti zaželena, saj je trend v EU združevanje, ne drobljenje. Omenil je še Katalonijo, ki je na plano potegnila razprave o neodvisnosti. Ta je za razliko od Istre nekoč že bila država, Katalonci pa imajo tudi svoj jezik.

Deli novico:

@ |  03 .10. 2017 ob  13: 16
Seveda, da je priznal- ampak tega, da je priznal, ne bo nikoli priznal!!... ( 2.Švica.press )
@COPY PASTE |  03 .10. 2017 ob  12: 00
Torej je Petrle posredno priznal, da je bila od njega in kompanije tolikokrat poljuvana Juga v določenih pogledih boljša kot današnja oh in sploh megademokratična Slovenija.
benji |  03 .10. 2017 ob  08: 49
Ja, itak je demokracija samo tam kjer je oblast, vse ostalo je nedemokratično, puntarsko, teroristično, revolucionarno......skratka režimu nezaželeno. Me prav zanima, kdaj in če sploh si bomo upali priznati Katalonsko državo.
BOBO |  03 .10. 2017 ob  07: 45
-3
Istra obvezno neodvisna , Ljubljana in Zagreb , naj se kregata dalje. Ankarančani niso Istrijani. Večji procent jih je Ljubljančanov in njim podobnih foreštov , ki so seveda glasovali za odcepitev. Njih nebi sprejel v Istro , ker so samo zdraharji , katerim se je godila krivica in to celih trideset let. In kaj imajo danes ? Lahko vas je sram.
@ |  03 .10. 2017 ob  06: 23
Saj tudi pred oltarjem obljubis,da bos zvest do grobapa se locis po 25 letih!
COPY PASTE |  02 .10. 2017 ob  21: 24
"Slovenci smo imeli po takratni jugoslovanski ustavi pravico do samoodločbe in odcepitve - JLA pa ob napadu na Slovenijo ni prav nič zanimala naša ustavna pravica. Kataloncem španska ustava tega ne zagotavlja in daje vladi podlago za zakonit odziv. Mi smo se želeli rešiti države z nedemokratičnim režimom, Katalonci živijo v demokratični Španiji," je med drugim dejal Peterle

Kakšna očarljiva protislovja.

Mi smo se 'želeli rešiti države z nedemokratičnim režimom'. Taisti nedemokratični režim pa je, kako hecno, omogočal 'pravico do samoodločbe in odcepitve'. Katalonci po drugi strani 'živijo v demokratični Španiji'. Taista 'demokratična' Španija pa, kako hecno, zakonsko prepoveduje pravico do samoodločbe.

G. Peterle, samooklicani demokrat, nam sporoča:

Če piše, da se ne smeš odcepiti, se ne smeš. Demokratična volja naroda pri tem nima nobene zveze.

Še bolj pa mi je všeč tale logični salto mortale:

Če ti država omogoča svobodno odločanje, to še ne pomeni, da je demokratična. Če ti po drugi strani država prepoveduje svobodno odločanje, to še ne pomeni, da je nedemokratična.
DOL Z LJUBLJANO !! |  02 .10. 2017 ob  21: 07
Dogodki v Kataloniji so dokaz, da je EU fašistoidna neoliberalna greznica.
ivo |  02 .10. 2017 ob  20: 48
sem absulutno za samostojno Istro.
Lol |  02 .10. 2017 ob  20: 11
vidim, da so istrijani že skopali prekop od Dragonje do Reke. Istria, najlepši otok na jadranu.
@ankaran |  02 .10. 2017 ob  16: 53
-2
Ankaran je najbogatejsa obcina na prebivalca, ma ni videt. Se mi zdi, da je bilo vec narejenega pod Popetom, sola, vrtec...
ja pa kaj še |  02 .10. 2017 ob  15: 18
hrvatom vzameš centimeter zemlje ali morja...pa naredijo 3 svetovno vojno tej njokoti...
buzz |  02 .10. 2017 ob  14: 57
Ne lahko, mora!
1