KATALONSKA KOMEDIJA LAPONSKA PRVIČ V SLOVENIJI: Vabljeni v Gledališče Koper! (FOTO)

Koper

Jelka je postavljena, kuhano vino je na mizi, darila bodo vsak čas tu. Vse je pripravljeno za Laponsko, prvo predstavo Gledališča Koper v sezoni 2021/2022. Letos bodo posebno pozornost namenili proučevanju otrok in našega odnosa do njih ter tako poskusili spoznati odrasle. Zato bo prvo vprašanje, ki si ga bodo postavili v koprskem kulturnem hramu: "Ali Božiček res obstaja?"

Drama v komediji. Komedija v drami.

Prvo slovensko uprizoritev komedije Laponska bo režirala Nenni Delmestre, ki s koprskim gledališčem sodeluje šestič. "Ta predstava neprestano hodi po robu med komedijo in dramo. Najtežje je ostati na tem robu in ne pasti na eno ali drugo stran; potrebno je biti duhovit in hkrati prepričljiv v resnih trenutkih. Gre za dramo v komediji in komedijo v drami. To predstavlja velik izziv za celotno ekipo," je povedala režiserka.

Predstava s seboj prinaša veliko radosti, veselja in domišljije. Kljub vsem oviram na koncu prevlada družinska povezanost.

V osmih dneh se je naučila 95 strani besedila

V predstavi igrajo Rok Matek in Luka Cimprič, oba iz Gledališča Koper, svobodna umetnica Nika Rozman, ki je s Koprčani sodelovala v koprodukciji Hiša Bernarde Alba, in Urška Taufer iz Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Zaradi nepričakovanih okoliščin se je Tauferjeva zasedbi pridružila le osem dni pred prvo predstavo in v tako kratkem času osvojila 95 strani dolgo besedilo Laponske. "Zdi se mi, da sem z njimi že od začetka. Niti v enem trenutku se nisem vprašala: Ojoj, kaj pa delam?! Prišla sem v že zelo precizno narejeno predstavo in sem se morala samo priključiti energijam mojih kolegov, ki so mi veliko pomagali. Zdaj moram še jaz povleči naprej, saj je moj lik motor predstave in osrednji spodbujevalec konflikta."

Zasedba Laponske z leve proti desni: Luka Cimprič, Nika Rozman, Rok Matek in Urška Taufer.

Strogo prepovedana za otroke

Laponska duhovito in mestoma goreče obravnava številne bolj ali manj resne teme. Začne se z vprašanjem o obstoju Božička, a nas hitro pripelje do pomembnejših življenjskih dilem. "Predstava je strogo prepovedana za otroke, mlajše od 9 let, saj oni še verjamejo v čarovnijo, dobre može in podobne stvari. Primerna pa je za vse, ki verjamejo v boga, nebesa, zobno miško, in tudi za tiste, ki ne verjamejo v nič od naštetega. Predvsem pa je primerna za gledalca, ki je zmožen slišati in poslušati argumente, s katerimi se ne strinja. Če jih bo gledalec slišal in razumel, se bo tudi zabaval," je duhovito povedal Cimprič.

Predpremiera bo v koprskem gledališču danes, 27. okrobra, ob 20.00, premiera pa v petek, 29. oktobra, ob 20.00. 

 Datumi predstav:

- sreda, 27. oktober, ob 20.00 – predpremiera,

- petek, 29. oktober, ob 20.00 – premiera (+ after party),

- sobota, 30. oktober, ob 20.00 in

- četrtek, 4. november, ob 20.00.

Z artbusom na premiero in after party za popolno gledališko izkušnjo

V petek, 29. oktobra, bo na premiero Laponske v Koper pripeljal tudi artbus. Odhodi artbusa:

- ob 19.00 z glavne avtobusne postaje Piran,

- ob 19.10 z glavne avtobusne postaje Lucija in

- ob 19.30 z glavne avtobusne postaje Izola.

Odhod iz Kopra bo po pogostitvi ob 22.30. Prijave na artbus potekajo na naslovu: info@gledalisce-koper.si.

Za obisk gledališča je potrebno izpolnjevanje pogoja PCT.

V gledališču obljubljajo, da bodo v novi sezoni spremembo doživele tudi zabave po premierah. Z njimi želijo obiskovalcem pričarati popolnejšo gledališko izkušnjo.