KARATE TRENIRA VEČ KOT DVAJSET LET, OSEM MESECEV PA JE DIREKTOR MARJETICE: Draščič v novo leto gleda z optimizmom

Koper

Konec aprila 2019 je javno komunalno podjetje Marjetica Koper prevzel Alfred Draščič. Ekonomist po izobrazbi je že ob prihodu napovedal, da je razsipnih časov podjetja konec in da bodo 'zategnili pas'. Kmalu po prevzemu stolčka se je soočil z različnimi težavami, med drugim z vidno poslabšano čistočo in urejenostjo zelenic v mestu, potem pa je sledila tudi zgodba z izlivom fekalij na žusternski plaži. Kritiki mu med drugim oporekajo, češ da se je na direktorski stolček usedel, ker je županov sosed. A Draščič pravi, da ve, kaj počne, in to lahko dokaže črno na belem. Kot navaja je Marjetico potegnil iz rdečih številk, optimistično pa gleda tudi v prihodnost. Z njim smo se pogovarjali v konferenčni dvorani na Marjetici, razkril nam je tudi, zakaj še vedno vsaj trikrat na teden trenira karate. 

Takoj ob začetku intervjuja je izpostavil, da je na prvi pogled v komunalnem podjetju delovalo vse lepo in prav, a se je kmalu pokazalo, da je pod površjem stanje drugačno. "Prišel sem v podjetje s skoraj 200 tisoč evrov globoko finančno luknjo. Organizacijsko že sedaj vidim stvari, ki jih bo treba predrugačiti. V operativi me motijo določene stvari, ki ne funkcionirajo tako, kot bi po mojem morale. Kar se vzdušja tiče, pa mislim, da sem se ujel med ljudmi, kljub posameznikom, ki me še vedno ne sprejemajo v to okolje in mi na nek način še vedno povzročajo težave," je pogovor za Regional pričel Draščič.

Ob prihodu na vodilno mesto Marjetice zagotovo ni imel sto dni miru, ni pa bilo niti primoredaje poslov, kar je sicer običajna praksa ob menjavi vodstva. Razkriva, da je podedoval kopico računov, ki so segali v leto lokalnih volitev, kmalu pa so se vsule še kritike na račun urejenosti in čistoče Kopra in očitki, da je mesto postalo zanemarjeno.

Draščič priznava, da je bila takratna neurejenost okolice njegova krivda

Draščič nam v pogovoru odkrito prizna, da so bile težave s čistočo in neurejenostjo okolice njegova krivda, ob tem pa doda, da finančna situacija podjetja ni bila s tem povezana. "Treba je biti pošten in priznati svoje napake. Sistem je dokaj velik, čeprav morda ne deluje, in spoznavanje sistema ti vzame kar nekaj časa. Okolje poslovanja Marjetice je zelo široko, skrbimo za občino z javnimi službami, imamo pa še nekaj tržnih služb. Kritike glede čistoče bom vsekakor pripisal sebi."

Zadeva se je uredila v roku dveh mesecev. "Ko sem to pričel dojemati kot stvar, ki jo je treba urediti, še preden se lotim česa drugega, sem to vzel v svoje roke. In skozi to tudi spoznal, kako mi procesi za obvladovanje tega manjkajo. S sodelavci sem poskušal zasukati situacijo, z nekaj manjšimi interventnimi projekti se je začela situacija okoli same čistoče, organizacije in kontrole terenov na področju snage reševati, na področju urejanja in vzdrževanja zelenic pa smo morali narediti nekaj kadrovskih rošad," je pojasnil direktor.

Že poleti je za Draščiča sledila nova preizkušnja, izliv fekalij na plaži v Žusterni. "To je bilo v tistem trenutku nedobrodošlo. Zgodilo se je kmalu po tem, ko sem prevzel delovno mesto direktorja. Takrat je bil večji del vodstvene ekipe na dopustu, k sreči je bil vsaj operativni del v polni zasedbi. Treba se je bilo znajti, improvizirati. Iz tega, kar je na začetku kazalo, da bo velika negativna zgodba, smo naredili nekaj pozitivnega." Kot je povedal, je zadeva zaključena, a si želijo spisati še boljši epilog

Vsekakor je bila vidna razlika v medijskem in siceršnjem eksponiranju Marjetice. Spomnimo, v času prejšnjega direktorja se je veliko pisalo o velikodušnih sponzorskih pogodbah in 'razsipnosti' podjetja. V lokalnem okolju je vladalo prepričanje, da gre za zelo uspešno podjetje, ki veliko denarja vrača skupnosti, Draščič pa je temu naredil konec, lotil se je reorganizacije in varčevanja. "Takšnega razkošnega življenja Marjetica po moji oceni ne prenese," je odločen 51-letni ekonomist, ki je prepričan, da podjetje v tem trenutku ni sposobno sponzoriranja oziroma trošenja denarja, pa čeprav ga 'vračaš v lokalno okolje'.

Govorice o nezadovoljstvu med zaposlenimi in županovo sosedstvo

Njegovo vodenje podjetja spremljajo tudi govorice o nezadovoljstvu med zaposlenimi ter špekulacije, da je 'službo dobil, ker je županov sosed', a se Draščič z njimi ne ubada preveč. Zaveda se, da vsak prihod novinca v podjetje in celo branžo spremlja previdnost. "Nezadovoljstvo je nastalo predvsem, ker sem že na začetku povedal, da se bom lotil določenih ukrepov, kot na primer varčevanje na nepotrebnih stvareh, dezinvestiranje osnovnih sredstev, torej ukrepov, ki dajo slutiti, da vsekakor ne bo tako, kot je bilo prej. Pri posameznikih pa so nezadovoljni tisti, ki so morda pri prejšnjih garniturah, če se tako izrazim, imeli določene bonitete, in jim spremembe ne odgovarjajo."

"Sem pa rad županov sosed, četudi si generacijsko nisva blizu," se je pošalil na račun očitkov. Ob tem je magister poslovnih ved poudaril, da ni bil edini prijavljeni na razpis in da je pri izbiri prepričal tudi druge odločevalce, ne le Aleša Bržana. Za elaborat, ki ga je pripravil in predložil ob prijavi na delovno mesto, pa je, kot pravi sam, porabil več kot mesec dni.

Draščič trdi, da dobro ve, kaj počne in ima za to tudi oprijemljive dokaze"Uspeli smo sanirati minus, predvidevam, da bomo leto zaključili v pozitivnih številkah," ponosno pove. V novo leto na Marjetici tako gledajo optimistično, jih pa čaka cel kup izzivov, s katerimi se bodo morali soočati ne le v letu 2020, ampak tudi na daljši rok.

Ali se bodo podražile položnice?

"Trenutno vlada situacija, ki ji rečem 'kvazi monopol' na področju odvoza smeti in drugih produktov, s katerimi operiramo (blato, pesek, frakcije). Epilog je, da pričakujemo enormne rasti cen, kar se je deloma že pričelo dogajati. To niso rasti cen, kot smo jih vajeni potrošniki v trgovinah, ko se cene dvignejo za par centov, tu gre za dvig za 20, 30 odstotkov. In to ne le pri odvozu smeti, ampak tudi pri recimo varovanju lastnine." A Draščič verjame, da bodo prebrodili tudi to oviro.

V kolikšni meri se bo sprememba odrazila na položnicah občanov in občank, pa v tem trenutku težko napove. "Mi smo v obdobju, ko moramo sproducirati elaborat, kar ni nič drugega kot dokument, s katerim utemeljiš neko ceno. Trenutno smo v fazi, ko to preračunavamo. Trudimo se najti interne resurse, s katerimi bomo poskusili skorigirati do sedaj znane inkremente na cenah. V tem trenutku težko rečem, kaj bo s cenami. Načeloma mislim, da jih bomo s temi ukrepi in še drugim reorganizacijskimi ukrepi poskusili zadržati tam, kjer so."

Ob koncu pogovora smo se dotaknili še Draščičeve velike ljubezni – borilnih veščin. Karate namreč trenira že več kot 20 let in še vedno vsaj trikrat na teden. "Tudi če se mi ne da, se na kavč uležem le za 10 minut in potem vstanem in grem, ker vem, da če bi ležal 15 minut, bi zaspal," v smehu pove direktor Marjetice. Prepričan je namreč, da po napornem delovniku ni boljšega kot obisk telovadnice. Filozofija, na kateri temelji karate, mu na vodilnem položaju, ki ga zaseda, zagotovo pomaga, dodaja – "prvič z vidika stresa, ki ga odpravi dober trening, drugič pa z vidika strateškega razmišljanja, ki te ga naučijo borilne veščine."

Za zaključek pogovora, pa je v teh dneh, ko se leto izteka, novo pa že trka na vrata, še izkoristil priložnost in vsem voščil lepe praznike: "Sodelavcem, brez katerih to podjetje ne more iti naprej, bi zaželel uspešno in mirno novo leto. Čim več lepih trenutkov v naslednjem letu pa želim tudi občankam in občanom."