KAR NEKAJ SLOVENCEV BO PRIŠLO SILVESTROVAT NA OBALO: Eni hoteli polni, drugi še brez rezervacij

Slovenija

Na podlagi trenutnih rezervacij si turistični delavci v slovenski Istri obetajo dober obisk v času božično-novoletnih praznikov. Točnejše napovedi pa so nehvaležne zaradi negotovosti, ki jo prinašajo epidemiološke razmere in z njimi povezani ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Kot kaže, bodo prevladovali slovenski gostje.

V Turističnem združenju Portorož so pojasnili, da trenutne rezervacije za praznike kažejo dobro. Pri tem prevladujejo rezervacije domačih gostov, med tujimi pa je največ Avstrijcev, Italijanov in Nemcev.

V hotelih beležijo tudi nekaj odpovedi zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v svetu, razvidno pa je tudi, da so ljudje previdnejši pri rezervacijah zaradi nejasne situacije in hitro spreminjajočih ukrepov. Zaradi tega je tudi težko napovedati, kakšni bodo rezultati na koncu meseca, so dodali v portoroškem združenju.

V hotelih brez silvestrovanj

V prvih 15 dneh decembra so sicer v Portorožu in Piranu zabeležili okoli 23.000 hotelskih nočitev oz. 46 odstotkov več kot leta 2019, pri čemer so 92 odstotkov nočitev ustvarili Slovenci. V združenju nimajo vpogleda v rezervacije zasebnih nastanitev, glede na to, da silvestrovanja v hotelih ne bodo možna, pa se po njihovih predvidevanjih utegne zgoditi, da se bo več ljudi odločalo za najem zasebnih apartmajev.

Na portoroški destinaciji so sicer v prvih 11 mesecih leta zabeležili več kot 1.477.000 nočitev, kar je 17 odstotkov več kot lani, a tudi 17 odstotkov manj kot v predkoronskem letu 2019. V jesenskih mesecih so sicer beležili boljše številke kot v primerljivem obdobju v 2019.

Tudi trenutne rezervacije za december in božično-novoletne praznike v Izoli so obetavne, so navedli v tamkajšnjem turističnem združenju. Zasedenost tekom božičnih praznikov je sicer malo nižja od povprečja, večje povpraševanje pa beležijo ponudniki nastanitev v času silvestrovega, vendar ostaja zaradi trenutnih ukrepov še veliko negotovosti v zvezi z izvedbo silvestrskih programov.

V Izoli zaostajajo za realizacijo iz leta 2019

V novembru so v Izoli sicer zabeležili 5343 gostov, ki so opravili 19.471 nočitev oz. za 40 odstotkov več kot v novembru 2019. Več kot 90 odstotkov nočitev in prihodov so ustvarili domači gostje. V prvih 11 mesecih letošnjega leta so v Izoli zabeležili nekaj več kot 123.00 turistov, ki so ustvarili 473.519 nočitev. Gre za 15-odstotno rast nočitev v primerjavi z letom prej. Štiri petine nočitev so ustvarili slovenski gostje. Izola je tudi letos na samem vrhu po številu unovčenih in rezerviranih turističnih bonov. Zaradi letošnjega štirimesečnega zaprtja pa še vedno nekoliko zaostajajo za realizacijo iz leta 2019, so dodali v turističnem združenju.

Ponudniki nastanitev upajo na rezervacije "v zadnjem hipu"

Obeti koprskih hotelirjev so prav tako dobri, so navedli v Turistično-informacijskem centru Koper. V hotelu Grand Koper pravijo, da so obeti dobri in da trenutne rezervacije za praznike kažejo na obisk predvsem domačih gostov, v hotelu Admiral na Škofijah med 29. decembrom in 2. januarjem napovedujejo polno zasedenost kapacitet. Koprska hotela Bio in Vodišek pa zaenkrat nimata rezervacij.

Sicer se nastanitveni ponudniki nadejajo rezervacij v zadnjem hipu. Kot pravijo, bo obisk zelo odvisen od ukrepov, ki bodo veljali med prazniki in od tega, ali bo v mestu silvestrovanje. V Kopru zaenkrat načrtujejo silvestrovanje na Titovem trgu s skupinama Ne me jugat in big Foot Mama, so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija