Kapitan Costa Concordie obžaluje nesrečo izpred dveh let

Kronika

Kapitan ladje Costa Concordia, ki je pred natanko dvema letoma nasedla ob otoku Giglio, Francesco Schettino je danes izrazil globoko žalost in bolečino zaradi dogodka, ki je terjal 32 življenj. Na otoku medtem ob obletnici nesreče potekajo spominske slovesnosti, ki se jih udeležujejo tudi svojci žrtev in preživeli.

 

Kot je sporočil Schettino, s sorodniki žrtev deli njihovo bolečino. "Izražam najglobljo žalost in potrjujem svojo bližino z družinami žrtev," je zapisal v izjavi za italijansko tiskovno agencijo Ansa, ki jo je povzela nemška dpa.

Proti Schettinu sicer v mestu Grosseto v osrednji Italiji poteka sojenje, na katerem se mora zagovarjati zaradi obtožb večkratnega uboja iz malomarnosti, predčasne zapustitve ladje in povzročitve okoljske škode. Proces bi se lahko končal še pred poletjem, Schettinu pa grozi 20 let zaporne kazni.

Na današnjem nadaljevanju sojenja so se z minuto molka spomnili žrtev, nakar je sodišče zaradi nacionalne stavke odvetnikov obravnavo prestavilo na 27. januar. Pred stavbo, kjer poteka sojenje, se je zbralo približno 30 preživelih v nesreči.

Na sodišče ni prišel

Schettina na sodišču tako kot njegovih odvetnikov ni bilo, je pa sporočil, da se pridružuje spominu na žrtve.

Tem se bodo danes poklonili tudi z drugimi dogodki, od katerih se bo večina odvila na otoku Giglio. Tja se je v ta namen vrnilo več deset preživelih in tudi svojci žrtev. Že dopoldne je na otoku ob obali Toskane potekala spominska maša, po kateri so v morje vrgli venec cvetja.

Spomin na žrtve

Na otoku se bodo poleg tega danes žrtev spomnili še s koncertom, ob 21.45, uri, ko je ladja nasedla na skalovju pred otokom, pa se bodo po vsem otoku oglasile sirene. Takrat bo v pristanišče tudi prispela procesija ob baklah.

290-metrska Costa Concordia je pred obalo otoka Giglio nasedla 13. januarja 2012. Na krovu je bilo 4229 ljudi iz 70 držav. Ostanke nasedle križarke naj bi junija končno odvlekli s prizorišča nesreče, pred tem pa naj bi marca sprejeli odločitev, v katero pristanišče.