KAM ZA PRVOMAJSKE PRAZNIKE: Slabi obeti za obisk nam najbližjega hrvaškega morja; kaj vas čaka, če ne boste cepljeni?

Slovenija

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je najslabša epidemiološka slika v Evropi v Primorsko-goranski županiji, kjer so danes zabeležili 323 novih okužb, šest ljudi je umrlo. Število okužb je v porastu tudi v hrvaški Istri, kjer so opravili v zadnjem dnevu 364 testov, potrjenih je bilo 20 novih okužb. Napovedujejo nam potovalna potrdila, s katerimi bomo morali na mejah dokazovati, da nismo okuženi, da smo preboleli covid-19, ali da smo bili cepljeni.

Primorsko-goranska županija ima najslabšo sedemdnevno incidenco, slabše je samo še v Hercegovsko-neretvanskem kantonu v Bosni in Hercegovini, kjer je bilo v preteklem tednu potrjenih 1729 okužb, sedemdnevna incidenca pa je 779, kar predstavlja šestodstoten porast.

Večino Slovencev seveda pred prvomajskimi prazniki najbolj zanimajo možnosti obiska sosednje Hrvaške. Kot je za TV Slovenija povedal vodja konzularnega sektorja ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter, tja lahko potujejo cepljeni z AstraZeneco, če je od prvega cepljenja minilo več kot 21 dni. Določen rok velja tudi za druga cepiva. Sta pa za prečkanje slovenske meje priznani tudi cepivi Sputnik in Jensen.

Pri tem je pomembno vedeti, da ima vsaka država, v katero vstopamo, svoja pravila, ki jih je potrebno poznati, kar velja tudi za Hrvaško. Treba se je pozanimati, kaj država, ki jo bomo obiskali, zahteva. Podatke je mogoče najti na spletni strani zunanjega ministrstva.

Bodo tisti, ki niso bili cepljeni in niso preboleli covida, sploh lahko potovali?

Kot je povedal Šter, bodo morali dokazovati svoje zdravstveno stanje s testom, ali pa "se bodo morali soočiti s tem, da so se, ker niso cepili, odrekli možnosti, da potujejo".

Posebna akcija Hrvatov za turizem na otokih, ki naj bi bili glede okužb "bolj varni"

Hrvaško ministrstvo za turizem je danes zagnalo akcijo z naslovom hrvaški otoki - območja brez covida-19. V okviru akcije bodo na spletni strani www.safestayincroatia.hr turistom kmalu na voljo podatki o epidemioloških razmerah na otokih, kjer je širjenje okužb veliko manjše kot na kopnem, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na tej spletni strani bodo zbrani tudi podatki o lokacijah za testiranje na okužbo turistov ter kopenskih, morskih in letalskih povezavah z otoki, tako da bodo turisti dobili natančne podatke, kako lahko pridejo do posameznega otoka.

Hrvaška ima 78 otokov in 524 otočkov. Ministrica za turizem Nikolina Brnjac je izpostavila izredno velik pomen otokov za hrvaški turizem, saj kar četrtino turističnih nočitev beležijo na otokih, bivanje turistov na njih pa je dva dni daljše od bivanja v turističnih središčih na kopnem, še poroča Hina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  18 .04. 2021 ob  21: 51
@pinkopalino lahko mi ti Hrvati pihajo v rit ...sem Eden izmed tistih ki imajo nepremicnine na njihovi obali tako, da mi morajo garantirati dostop do mojih nepremicnin ...obstaja namrec ena zadeva za njih ki gre tako nekako ( ne bos verjel koliko krat sem to vprasanje postavil njihovim carinikom ) : Koji je narod najsretniji na svijetu? Pa ne znam. Naravno Hrvati. A zašto ? Pa samo oni nemaju Hrvate za susjede :-) ...In potem mi nic ne komplicirajo ceprav Majo kiseli nasmeh
pinkopalinko |  18 .04. 2021 ob  20: 10
-2
Obala1 tvoje ustavne pravice se končajo na hrvaški strani MP Sečovlje - Plovanija. O tem, kako boš vstopil na drugo stran, ne odločajo v LJ, ampak v Zagrebu. In če se bodo ustaši v Zagrebu odločili, da se moraš kastrirati, če hočeš vstopiti v lepo njihovo, boš imel na izbiro kastracijo, ali pa boš ostal doma.
Obala1 |  17 .04. 2021 ob  19: 02
Ze casa Nazaj je bilo napisano ( In vsi vemo kdo naj bi to napisal ), da so Slovenci hlapi ...In to drži , vlada dela kaj hoće In mediji to iz interesa lepo podpirajo ...mislim, da bi bil čas da vsi odpremo oci In zacnemo delat tisto kar nam po ustavi pripada, In mislim na svobodo gibanja ...a ne, da im en psihopat definira pogoje življenja
ojoj |  17 .04. 2021 ob  18: 08
10
@neimenovani, popolnoma se strinjam z napisanim, a pozabil si poleg medijev ispostaviti razne @Fritle, @Lili, @vsevede, @magike to so pravi virusi in zelo nevarni za družbo. Enemu od teh sploh ni jasno, da nevede siri virus in se tolazi, ce ne bi bil cepljen bi bilo huje. Bo prišel cas, ko ne boš smel iz stanovanja,ce ne boš cepljen, je to naša prihodnost, kaj smo mi storili nasim potomcem s tem, ko smo tiho.
 |  17 .04. 2021 ob  16: 54
16
Virus je med nami, najlažje in najhitreje se prenaša iz televizije na ljudi. Tako nad vsakodnevno posiljujejo z idejo cepljenja kot da je to edina rešitev. Najprej so zagotavljali da je cepivo varno in učinkovito, zdaj imaš cepivo za stare cepivo za mlade z krvimi strdki ali brez...ma kaj se gremo...ali je enako varno in učinkovito za vse ali ni, če ni dajmo poiskat drugo rešitev.
Koliko let so se ljudje cepili proti gripi pa so kljub temu zboleli? S covidom bo enako, le da je tu še marsikaj drugega v ozadju, začenši z lažno statistiko okuženih, nerelevantnimi testi in smrtonosnostjo samega virusa ter mastnim služenjem nekaterih za nadaljevanj katerim ni v intetesu da se to stanje čimprej konča.

In v vsem tem "boju proti virusu" pozabljamo na osnovo, imunski sistem. Dve leti nazaj so medii bili polni člankov na to temo. Ingver, kurkuma, med, limona, česen, zadostna hidratacija, gibanje, zdrava in raznolika prehrana. Virusi so odkar obstaja človeštvo in tukaj imunski sistem naredi svoje, kdor ima pridružene bolezni je žal v nevarnosti in naj bo zato posebej previden. Moja nona je umrla od običajne sezonske gripe.

Nihče še ni jasno razložil koliko časa je cepivo učinkovito. Učinkovita zdravila smo uporabljali že pred enim letom še preden je bilo govora o cepivih, potem so ta zdravila pokopali farmacevtski regulatorji zaradi neznanih dolgoročnih posledic, cepiva pa so kar tako odobrili in zdaj poročajo samo o njih. Spomnite se kako so zdravili bolnike v covid bolnicah, 97% jih je uspešno okrevalo, in te bolnike niso zdravili z kamilico. Kdaj ste nazadnje slišali za Ivermektin, Favipiravir, Hidroksiklokin? Ta zadnjega je Krka lani patentirala kot generika.

Še nikoli za nobeno stvar niso mediji tako držali s politiki. Še nikoli se zaradi nobene stvari ni kršilo toliko človekovih svoboščin, praks in formalno sprejetih postopkov. Nekateri vedo o čem govorim, ostali dajte odpret oči. Gre za manipulacijo, in že se voha katera manipulacija sledi po covidu.
hribi |  17 .04. 2021 ob  14: 57
15
Najprej mi Janša prodaja aplikacijo in grozi, dane smem nikamor brez nje. Sedaj nam grozijo, da brez cepljenja ne bom smel nikamor. Sama goveda in diktatorji. Koga boli k.... kje bom jaz preživel moj dopust.
Obala1 |  17 .04. 2021 ob  11: 45
18
Šter? Tvoj priimek bi moral biti Štor...kdo je ta Mona ki bi folku govorila će hocejo potovati, da se morajo cepiti ...bebec, ti nisi slisal za ustavne pravice