KAM Z UMETNIMI IN NARAVNIMI ODSLUŽENIMI DREVESCI NA OBALI? Posebnega zbiranja, kot v Trstu, ne bo

Koper

V Trstu je v soboto komunalno podjetje AcegasApsAmga zbiralo odslužena božična drevesca, ki jih bodo dali v reciklažo. Iz naravnih dreves bodo naredili kompost, umetna drevesca pa reciklirajo vsako posebej za različne namene. Pri nas jih je mogoče odložiti med kosovne odpadke oziroma med zeleni rez.

V okviru Ekološke sobote so v Trstu zbrali 60 naravnih božičnih drevesc, 20 smrek v posodah in 10 odsluženih umetnih drevesc. Kaj pri nas lahko storimo z odsluženimi drevesci, smo vprašali na Komunalo Izola, Okolje Piran in Marjetico Koper. Med drugim nas je zanimalo, ali morda tudi oni razmišljajo o kakšni podobni 'ekološki akciji'.

V Izoli lahko uporabniki oddajo odslužene novoletne smrečice Komunali Izola. Za odvoz naravne smrečice naročijo brezplačno dostavo zabojnika za zeleni rez, za odvoz umetne pa brezplačno dostavo zabojnika za kosovne odpadke. Zabojnika prostornine pet kvadratnih metrov je možno naročiti na telefonski številki 05 663 49 28, so sporočili s Komunale Izola.

"V kolikor uporabniki potrebujejo odvoz manjših količin odpadkov, v tem primeru novoletnih smrečic, lahko njihov odvoz naročijo na telefonsko številko 05 66 34 950. Sicer pa se lahko uporabne umetne smrečice kadarkoli med delovnim časom dostavi tudi na Center uporabnih predmetov (CUP) na lokaciji zbirnega centra oz. v enoti CUP na Muzčevi 7 v centru mesta," so dodali na izolski komunali.

Kot so zapisali, je prevzem ločenih frakcij odpadkov v občini Izola "urejen in utečen, zato ne vidimo potrebe po dodatnih akcijah za zbiranje naravnih in umetnih smrečic." Komunala Izola oddaja ločeno zbrane frakcije poslovnim partnerjem, ki so registrirani za njihov prevzem.

Kot so pojasnili v piranskem Okolju, lahko Pirančani naravna drevesa odvržejo v zabojnike za zeleni rez ali pa jih dostavijo v zbirni center ob petkih, ko poteka zbiranje kosovnih odpadkov.

"Naravne smrečice predamo v obdelavo prevzemniku biorazgradljivih odpadkov skupaj z ostalim zelenim rezom, ki ga zberemo. Umetne smrečice pa predamo prevzemniku kosovnih odpadkov," še pojasnjujejo v Okolju. Lučke in podobno električno okrasje je mogoče odložiti v zabojnik za odpadno elektronsko in električno opremo oziroma dostaviti v zbirni center v času zbiranja kosovnih odpadkov.

Pri koprski Marjetici vse odslužene smrečice sodijo med kosovne odpadke, kot pojasnjujejo:

"Naravne smrečice lahko občani, ko jih narežejo na primerno velikost, odložijo v rjave zabojnike, saj sodijo med zeleni rez, ki se odpelje na kompostiranje. Umetne jelke pa sodijo med kosovne odpadke. Lahko jih tudi pripeljejo v zbirna centra v Sermin ali v Dvorih, kjer jih prevzamemo brezplačno."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija