Kam z mladino na Obali?

Izola

Na to vprašanje je včeraj na primeru Izole potekala debata v prostoru za cooworking Riiba, kjer so sogovorniki na okrogli mizi z naslovom Izola-mesto brez mladih? skupaj z občinstvom analizirali stanje na področju mladine v tem obalnem mestu in širši regiji ter skušali oblikovati možne rešitve.

"Danes ne vem, kam bi šla kot mlad človek, ki ga dalmatinske klape ne zanimjo. Na Obali pogrešam center urbane kulture, ker vaških veselic imamo dovolj," je bila jasna Petra Božič, vodja programa Art Kina Odeon, ki v Izoli ponuja zavidjivo bero kinematografskih vsebin, a je s prostorom omejen na delovanje kina kot takega. Kot je izpostavil koprski poslanec Matej Tašner Vatovec, je Izola v preteklosti že premogla prizorišča, kjer se je mladina samoorganizirala, taka sta bila nekdanja Mi klub in Shoto klub (na fotografiji spodaj), v Kopru pa denimo Mladinski kulturni center, medtem ko same študentske organizacije česa takega niso (bile) sposobne.

Mladi si na Obali želijo ostati

Na okrogli mizi so se spraševali o razvojnih perspektivah s poudarkom na partcipaciji mladih, kot sta zadružno organiziranje in soupravljanje ter razvoj kulturnega in okolju prilagojenega turizma kot alternativi komercialnemu in luksuznemu turizmu na primeru Izole.

Podžupan Občine Izola, Gregor Perič, je pojasnil, da Izola zares še nima lokalnega progama na področju kulture, a da se ta pripravlja in bo nared jeseni.  Koga bodo vanj vključili, na občini še ne vedo, potekal pa bo pod Centrom za kulturo, šport in prireditve. Po mnenju Kaje Cunk iz Kulturno izobraževalnega društva Pina, ki je pred meseci naredila raziskavo na področju mladine na Obali, je velik potencial te regije v tem, da večina madostnikov tu želi ostati, izpostavila pa je tudi podatek, da je Izola edina občina na Obali, ki nima mladinske organizacije, ki bi bila financirana s strani države.

Luka Mesec, vodja poslanske skupine Združene levice, je na okrogli mizi v Izoli dejal, da vprašanje mladih ni generacijsko, temveč razredno vprašanje. Redistrubucijo bi namreč morali izvajati od bogatih k revnim, ne od starejših k mlajšim. So se pa sogovorniki strinjali, da je že debata na temo težav mladih prvih korak na poti k reševanju.

Deli novico:

@ Luka Mesec |  17 .06. 2015 ob  16: 15
Kdo temu otroku daje vse čas besedo.... za se zamislit....
@koprčan |  16 .06. 2015 ob  18: 27
Ti pa res ne zdržiš brez tega,da povsod kamor se pojaviš moraš pustiti svoj kakec (čitaj drek) pojdi k JJ on ti bo dal še kakšen nasvet,kako lahko zaslužiš brez dela !
Gamad |  11 .06. 2015 ob  15: 49
No, dasiravno Mesec, Vatovec (in žena) ter drugi akterji so pravi mešalci megle.
@CIMOS |  10 .06. 2015 ob  22: 36
Ma nisi ravno najboljše zastopil tistega sindikalista. Gospod je frustriran, ker se je nekoč politično udejstvoval in očitno izpadel iz igre, zdaj pa svojo frustracijo zdravi s širjenjem neke lastne "ideologije" o zaposlitvah v velikih sistemih.

Drugače pa če nekdo dviga glas, skače v besedo, kriči in je nesramen, to bolj kot da poudari njegove argumente, poudari njegov karakter.
SoVraG |  10 .06. 2015 ob  19: 48
Hamlet: Jaz nisem proval, ma vem da ni dobro.
Hamlet |  10 .06. 2015 ob  19: 37
-1
Jaz nisem prisostvoval, a lahko iz prve roke povem, o čem se gre. MLATENJE PRAZNE SLAME.
CIMOS |  10 .06. 2015 ob  09: 27
Sem prisostvoval temu dogodku. Se ni govorilo samo o mladih. Je blo dobro povedano s strani nekega sindikalista kako bo vlada kot zgleda pustila da CIMOS umre. S tem ko bo propadu CIMOS bomo dobili na obali še nekaj tisoč brezposelnih. To je ta vladna obljuba da bodo zmanjšali brezposelnos v Sloveniji. Se je uni poslanc od SMC ki je biu tud tam kr nekam kislo držau.
Upam na čimveč takih dogodkov.
cavolate |  10 .06. 2015 ob  09: 01
kakšni komentarji o ZL in Luki Mesecu. sm opazu da v nekaterih komentarjih pravijo, da kdo je ta Luka Mesec, kako ni še nič naredu in podobne bedarije. po teh komentarjih sklepam, da je nekaj nepravilnega si želeti izboljšati svoj življenski in delovni standard. če hočeš, da ti ljudje verjamejo in da boš kej naredu zanje, za pridobit zaupanje si moraš kljub izobrazbi najdet službo za 300 eur in delat po 12 ur dnevno, brez dopustov in praznikov? ampak potem bi pa zopet komentirali, da si nesposoben, kr si ne moreš najt boljše službe, in komu naj bi takšni solili pamet in sploh bli zmožni pomagat.
najboljše, da še naprej volite te kravatarje, ki so vas do zdej že oropali in vas imajo namen še bolj. samo zato, kr majo kravate, so vredni vsega vašega zaupanja, pa še prava leta morajo imet, kr z leti si pridobiš izkušnje. če po teh komentarjih pravilno razumem so ti ljudje: Bavčar, Janša, Lovšin, Časar, Babič, Rupel in takšni patroni. ti imajo vedno kravate, ki so dražje od vaše mesečne plače. ti so vredni vsega vašega zaupanja, kr če so bli zmožni nakrast tolko, da si lahko prislužijo za takšne kravate, bodo sigurno poskrbeli tudi za vas, tako kot so skrbeli za vas vsa ta zadnja leta! takšni kavčarski komentatorji so se mi že popeli na vrh _, tako da nehajte že s temi bedarijami! raje se malo ozrite okoli in si vzamite čas da si kaj preberete o vseh teh stvareh, kot pa da komentirate tja v en dan! v svojih komentarjih napište rajši kakšno originalno zamisel, ne pa samo ponavljat te propagandne slogane!
koprčan |  10 .06. 2015 ob  08: 07
-3
@ nehajmo s propagando! | včeraj ob 13:44; končno en komentar, ki se nanaša na članek in na zelo preprost način povedano to kar je res! Bravo!!!!
Se pa strinjam s tem da ZL in Luka Mesec nebosta rešila mladine! Tisti ki tako bentite nad tem kako mladina žura, se drogira, spi, nič ne dela,....... ja zato pa ZL, Luka Mesec in ostali iz prejšnjega režima res niso krivi!!! Otroci so takšni kot sta jih vzgojila oče in mati in jim dajala vzgled!!! No ja, sodeč po nekaterih komentarjih je za takšno stanje kot je sedaj verjetno najbolj kriv Josip Broz!!!!
mirko |  10 .06. 2015 ob  07: 57
#mladost
raje začnite se ukvarjat tdi z mladino
bravo!!

#just asking
Župan je vesel!

#tutto chiaro
?!?? kaj ?????

in ostali

ma ande a kagar tutti..
Kdor kaj dela naj govori.. ostali pejte nazaj v betolo pit in si sončit čelo.


Mladost |  09 .06. 2015 ob  21: 22
Bravo Riiba! Raje, kot da se nekateri sprašujete, kaj si misli župan, kako je današnja mladina najslabša na tem planetu, raje začnite se ukvarjat tdi z mladino. Ne samo z obalno cesto, s kupčkanjem parcel, z grafistologijo in podobnim sranjem. Med mladino vse, Združena levica je še enkrat več to pravilno ocenila, organizirala dogodek z progresivno Riibo. Bravo. Mladi vas podpiramo! Stari sami vase zagledani politikanti pa naprej se cenkajte s Popotom za zemljišča ob morju. Ne boste več dolgo.
just asking |  09 .06. 2015 ob  21: 10
Kai župan je vesel da ZL pametuje v Riibi?
1