KAM S POROČNIMI FOTOGRAFIJAMI PO LOČITVI? S Kitajske prihaja zanimiv predlog

Svet

Dileme ločenih parov, kaj storiti s poročnimi fotografijami, na Kitajskem pomaga reševati podjetje, specializirano za sežig takšnih fotografij. Gre za uspešen posel, ki obenem prispeva k energetski oskrbi, saj ostanke fotografij uporabijo kot gorivo za proizvodnjo električne energije.

Na Kitajskem, kjer se vsako leto loči na milijone zakoncev, je veliko fotografskih posnetkov, ki naj bi ovekovečili najsrečnejši dan v življenju, odvrženih na podstrešja ali v smeti. Neko podjetje v bližini Pekinga ponuja drugačno rešitev: obupanim bivšim zakoncem lahko uničijo spominske fotografije in jih reciklirajo v gorivo.

"Ugotovili smo, da je uničevanje osebnih stvari tržna niša v državi," je povedal lastnik podjetja Lui Wei za AFP. Kot pravi, so motivi za uničenje poročnih fotografij pogosto zapleteni. "Le malo jih to počne iz zlobe. Mogoče nek predmet vzbudi določene misli ali občutke ... ali pa je ovira, ki jo je težko premagati." 

Nekatere stranke se osebno udeležijo uničenja, da bi dale zaključnemu poglavju v svojem življenju občutek slovesnosti. Drugi hranijo svoje fotografije več let in jih zavržejo šele, ko se ponovno poročijo ali se končno sprijaznijo s smrtjo nekdanjega zakonca, povzema portal todayonline.com agencijo AFP. Glede na nepovratnost postopka dajo strankam tudi zadnjo priložnost, da rešijo svoje predmete, da ne bi obžalovale svojo odločitev.

Pred samim uničenjem fotografije najprej razvrstijo in s temno barvo prekrijejo obraze, da zaščitijo zasebnost strank. Nato jih s pomočjo industrijskega rezalnika razrežejo na čim manjše kose. Odpadke odpeljejo v bližnjo tovarno biogoriv, kjer jih predelajo z drugimi gospodinjskimi odpadki in uporabijo kot gorivo za proizvodnjo električne energije.

Stranke so večinoma mlajše od 45 let, v dveh tretjinah primerov je šlo za ženske

Število ločitev se je na Kitajskem močno povečalo po omilitvi zakona o zakonskih zvezah leta 2003, nato pa so dramatično padle, odkar je vlada leta 2021 sprejela zakon, ki predpisuje enomesečno obdobje "ohlajanja", preden se pari razvežejo. Kitajska je leta 2022 zabeležila 2,9 milijona ločitev, kar je manj kot dve leti prej, ko jih je bilo  4,3 milijona. Lani pa se je prvič po skoraj desetih letih povečalo število porok.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija